Η πλήρης χρεοκοπία θα οδηγούσε σε σοβαρότατες συνέπειες για την Ελλάδα και την ικανότητα της ΕΚΤ να μπορεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η οποία σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, μπορεί να είναι αποτελεσματική λέγοντας ότι «ορισμένες προτάσεις για τον χειρισμό του ελληνικού χρέους θα πυροδοτούσαν μια σύντομη επιλεκτική χρεοκοπία χωρίς σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά.
“Υπάρχει… μια ευρεία γκάμα επιλογών και ορισμών – από μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, μια επιλεκτική χρεοκοπία, ένα πιστωτικό γεγονός κ.λπ.”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.
“Αυτό πράγματι πρέπει να μελετηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που αφορούν σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, που ουσιαστικά δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις”, είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετος ο Τρισέ
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ απορρίπτει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας τονίζοντας ότι «λέμε όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός».
Όπως δήλωσε σήμερα σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε εφημερίδες της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν ένα σχέδιο για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς αυτό δεν θα αποτελούσε επιθυμητή λύση στην κρίση χρέους.
“Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσα πως ένα πιστωτικό γεγονός, επιλεκτική χρεοκοπία ή χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθούν”, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που τάσσονται υπέρ της χρεοκοπίας ως επιθυμητού τρόπου εξόδου από την κρίση δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα.