Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας για κυβερνήσεις, εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι κατευθυντήριες γραμμές – οι οποίες δεν είναι νομικά δεσμευτικές – περιλαμβάνουν έναν κατάλογο επτά βασικών τομέων που η ΕΕ ελπίζει ότι θα παράγει αξιόπιστη και αποτελεσματική τεχνολογία AI. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ανθρώπινης αυτονομίας, την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τον σεβασμό της ευημερίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
H ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με το αν οι εταιρείες θα έπρεπε να βάλουν τους ηθικούς προβληματισμούς στον κλάδο πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, και το πόσο αυστηροί μπορούν να είναι οι κανόνες χωρίς να φτάνουν στο σημείο να καταπνίγουν την καινοτομία.
«Η ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι είδος πολυτελείας, ή κάτι επιπρόσθετο. Μόνο με εμπιστοσύνη μπορεί να επωφεληθεί πλήρως η κοινωνία μας από τις τεχνολογίες» είπε ο αρμόδιος επίτροπος, Άντρους Άνσιπ, σε δήλωσή του.
“Η ηθική δεοντολογία είναι μια πρόταση κερδοφόρα για όλους που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη: να είναι ο ηγέτης της ανθρωποκεντρικής AI που μπορούν να εμπιστευτούν οι άνθρωποι”, πρόσθεσε.
Οι ηθικές αρχές συντάχθηκαν πέρυσι με τη βοήθεια 52 ειδικών από πανεπιστήμια, βιομηχανικούς φορείς και εταιρείες (περιλαμβανομένων των Google, IBM, SAP, Santander, Bayer). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Τζέτερ, πρόεδρος της IBM Europe, είπε πως οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές «θέτουν ένα διεθνές πρότυπο για τις προσπάθειες ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης που είναι τόσο ηθική όσο και υπεύθυνη».