Στη δημιουργία μόνιμων δομών, όπως στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να αξιοποιήσει τα οφέλη από τον κινηματογραφικό τουρισμό.
Μιλώντας στην εκδήλωση «Οπτικοακουστικές παραγωγές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ευκαιρίες και Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show 2019, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα του Film Office έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και συνεχάρη τον Πάνο Κουάνη πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ για την εξαιρετική δουλειά που κάνει. Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης, οι εταιρείες παραγωγής δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας αλλά το πιο σημαντικό είναι η προβολή στο εξωτερικό που θα κερδίσει η περιοχή.
«Το Film Office βοηθά στο να ξεπερνιούνται τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και διευκολύνει τις εταιρείες παραγωγής να υλοποιήσουν ταινίες στην περιοχή», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Ο κ. Θάνος υπενθύμισε τις δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ από το Film Office της Περιφέρειας και τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις άδειες που θα χρειαστούν σε περίπτωση γυρίσματος σε ολόκληρη την περιφέρεια.
Στο μεταξύ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δρομολογηθεί τα γυρίσματα του «Sephardic Hope», του José Alejandro González Baztán με την υποστήριξη του Aragon Film Commission και της κρατικής τηλεόρασης Aragon TV. (Ντοκιμαντέρ, Ισπανία 2019). Για το συγκεκριμένο θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα σε πέντε χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισραήλ), ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια. Επίσης, υπό υλοποίησης είναι «Το Κόκκινο Ποτάμι», του Μανούσου Μανουσάκη (Τηλεοπτική Σειρά Μυθοπλασίας, Ελλάδα 2019) για το οποίο θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ρωσία). Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα στη Βέροια.
Από τις 16 Απριλίου του 2018 που άνοιξε το πρόγραμμα cash rebate, ως επενδυτικό κίνητρο (35% επιστροφή χρημάτων σε ρευστό επί των επιλέξιμων δαπανών στην Ελλάδα) υπέβαλλαν αίτηση 50 επενδυτικά έργα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. «Από τα 38 έργα που υπάγονται στις προβλέψεις του cash rebate η συνολική επένδυση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 32,3 εκατ. ευρώ», σημείωσε και τόνισε: «Η δημόσια δαπάνη (δηλαδή το ποσό του cash rebate που θα επιστραφεί στους παραγωγούς) είναι περίπου 9.9 εκατ. ευρώ». Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι «από τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα για τα 38 αυτά έργα, δημιουργούνται περίπου 11.500 θέσεις απασχόλησης (τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κλπ)».
Σημαντική προσπάθεια χαρακτήρισε επίσης, τη δημιουργία του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση αρχείων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην προσπάθεια αυτή δίνει το “παρών” και η Ένωση Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα Χρύσα Τζελέπη, έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα με πληροφορίες για τις ειδικότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται και μπορεί να “κουμπώσει” με αυτήν που θα δημιουργήσει το Film Office της Περιφέρειας.