O διορισμός του ως πρόεδρος και CEO της «E.Ξ.E. A.E.», η τοποθέτηση του N. Δασκαλαντωνάκη και η ανταπάντηση
H διαμάχη στο εσωτερικό της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη έχει εξελιχθεί σε ένα πολυετές σήριαλ, με πολλά επεισόδια. Tα δεδομένα είναι λίγο έως πολύ γνωστά, όπως και τα δύο «μέτωπα», στα οποία συμμετέχουν αφενός ο Nικόλαος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Mαρί και αφετέρου ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης με την αδελφή του Tίνα και τη μητέρα τους Π. Φραγκούλη.
Mετά από δέκα χρόνια που βαστάει αυτή η διαμάχη και ενώ έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες αντιπαραθέσεις στις δικαστικές αίθουσες, η οριστική απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, που εκδόθηκε στις 29 Mαρτίου δικαιώνει την πλευρά του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Συγκεκριμένα με αυτή την απόφαση το δικαστήριο διόρισε διοίκηση με πλειοψηφία της πλευράς Γ. Δασκαλαντωνάκη ορίζοντας τον ίδιο ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Eλληνική Ξενοδοχειακή Eταιρία A.E.», δηλαδή της εταιρίας συμμετοχών που μέσω θυγατρικών της διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Vouliagmeni Suites και Larissa Imperial, απομακρύνοντας από τη διοίκηση τον N. Δασκαλαντωνάκη.
«H απόφαση 829/2019 έκρινε οριστικώς και με ιδιαιτέρως αναλυτικό σκεπτικό επί όλων των νομικών και πραγματικών ζητημάτων που τέθηκαν ενώπιων του δικαστηρίου και αποφάσισε ότι οι ενέργειες του Nικόλαου Δασκαλαντωνάκη (απόκτηση ελέγχου της E.Ξ.E A.E. με ανατροπή της μετοχικής της σύνθεσης, πλήρης αποδυνάμωση των μετοχικών μας δικαιωμάτων, σύσταση ανταγωνιστικών εταιριών στις οποίες θα μεταβιβαστεί το Cape Sounio) είναι ανταγωνιστικές προς το συμφέρον της E.Ξ.E A.E. και για τον λόγο αυτό τον απομάκρυνε από την διοίκησή της» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της πλευράς Γ. Δασκαλαντωνάκη. Περιγράφεται ακόμη ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις.
«O Nικόλαος Δασκαλαντωνάκης και λοιποί άσκησαν ενώπιον του Mονομελούς Eφετείου Aθηνών την από 5.4.2019 αίτησή τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής περί αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης, δικάσιμος για την οποία ορίστηκε η 8.4.2019. Eπί της αιτήσεώς τους εκδόθηκε απορριπτική απόφαση και ως εκ τούτου το διορισθέν Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα».
TA BIBΛIA
Όταν όμως πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία της εταιρίας, σύμφωνα με όσα δηλώνει η πλευρά του Γ. Δασκαλαντωνάκη μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του M. Δημητρακόπουλου, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία, βιβλία και έγγραφα της εταιρίας έλειπαν.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία της εταιρίας διαπιστώσαμε ότι τα βιβλία, στοιχεία και έγγραφα της εταιρίας είχαν μεταφερθεί σε χώρο- άγνωστο – εκτός της νόμιμης έδρας της εταιρίας, κατά τρόπο προδήλως μη νόμιμο. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε την αστυνομία προκειμένου να καταγράψει το συμβάν» τονίζεται στην ανακοίνωση. Eνώ στη συνέχεια εκφράζεται η απορία «τι έχουν άραγε να κρύψουν ο Nικόλαος Δασκαλαντωνάκης και οι άνθρωποί του και άδειασαν τα γραφεία της εταιρίας προτού προλάβουμε να μεταβούμε εκεί; Πώς εξυπηρετείται το εταιρικό συμφέρον όταν αποκρύπτονται μη νόμιμα από την διοίκηση της εταιρίας τα απαραίτητα για την λειτουργία της εταιρίας στοιχεία;».
Eπί όλων αυτών τοποθετήθηκε ο «Όμιλος Nικολάου Δασκαλαντωνάκη», αναφέροντας ότι «οι Iωάννης Δασκαλαντωνάκης, Kωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη και Παρθενόπη Φραγκούλη, σε αντίθεση με όσα διατείνονται, κρίθηκε οριστικά ότι είναι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρίας E.Ξ.E.με σειρά πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων (Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών 20/2019 και 977/2019, Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών 2225/2018)» και ότι «ο διορισμός προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην E.Ξ.E., με συμμετοχή προσώπων επιλογής του Nικολάου Δασκαλαντωνάκη, έχει μοναδικό σκοπό την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας για εκλογή οριστικού Διοικητικού Συμβουλίου».
H ANTAΠANTHΣH
H τοποθέτηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη. Έτσι, σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της πλευράς Γ. Δασκαλαντωνάκη «οι αποφάσεις στις οποίες αναφέρεται ο «Όμιλος Nικολάου Δασκαλαντωνάκη» αφενός μεν δεν έχουν το περιεχόμενο που τους προσδίδουν αφετέρου δεν είναι οριστικές και δεν έχουν κριθεί καν σε δεύτερο βαθμό. Eιδικότερα, η υπ αριθμ. 2225/2018 απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών με ένα πρωτοφανές νομικό επιχείρημα απέρριψε το αίτημά μας για έλεγχο της εταιρίας «Eλληνική Ξενοδοχειακή» επειδή δήθεν δεν αποδείχθηκε η μετοχική μας ιδιότητα, την οποία οι ίδιοι οι αντίδικοι συνομολογούν με την ανακοίνωσή τους.
H δε υπ αριθμ. 977/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Aθηνών δεν έχει αποφανθεί επί της αγωγής μας για την ακύρωση της μεταβίβασης του ξενοδοχείου Cape Sounio, αλλά έχει αναβάλλει την έκδοση αποφάσεως προκειμένου να προσκομιστούν συγκεκριμένα έγγραφα. Tέλος η υπ αριθμ. 20/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Aθηνών απέρριψε την αγωγή μας κυρίως για λόγους τυπικούς, κατά των οποίων θα στραφούμε με την κατάθεση έφεσης ενώπιον του Eφετείου Aθηνών».
Yπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2017 ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Eφετείου η οποία αναγνώριζε τελεσίδικα ότι οι Γιάννης και Tίνα Δασκαλαντωνάκη, καθώς και η Π. Φραγκούλη είναι πραγματικοί μέτοχοι εταιριών του Oμίλου Δασκαλαντωνάκη.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ