Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης υπέγραψε χθες τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης για την υλοποίηση επτά μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε πέντε νομούς της Περιφέρειας· με εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών.
Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν: μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την εξυπηρέτηση των Δήμων Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Βόλβης, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Δε Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου και μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πιερίας. Ακόμη υπογράφηκαν συμβάσεις για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης για την υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων Π.Ε Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής.
Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2019 και θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής των Μονάδων από πόρους του ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση των ΜΕΒΑ, στις οποίες θα καταλήγουν οικιακά απόβλητα και κλαδέματα, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020.
Ο Πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Γερανης επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κυκλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι για να επιτευχθούν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει μια συμμαχία με τους πολίτες ώστε να έχει αποτέλεσμα η διαλογή στην πηγή. Σύμφωνα με τον κ. Γερανη αρκετές μονάδες θα γίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και άλλες σε χώρους που θα αναδείξουν οι μελέτες και που θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί νόμοι.
«Κάποιες μπορεί να εγκατασταθούν δίπλα σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά μπορεί να χωροθετηθούν και δίπλα σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)», εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας. Όπως τόνισε μέχρι να ολοκληρωθούν οι μονάδες ο φορέας έχει εκπονήσει σχέδιο για τη μεταβατική περίοδο. «Με τη σωστή διαχείρισή τους θα μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για την ολοκλήρωση του κύκλου μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων», κατέληξε ο κ. Γεράνης.
«Αυτά τα έργα βοηθούν τη συστηματική διαχείριση και την εκτροπή του οργανικού κλάσματος από την ταφή. Αυτό ανακουφίζει σαφέστατα τον κύκλο διαχείρισης», είπε ο κ. Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που υπέγραψε μια από τις δύο μελέτες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της μίας αναδόχου εταιρείας ENVIROPLAN SA, Χρήστος Τσοπανίδης, ανέφερε ότι ο ΦΟΔΣΑ, στη βάση του σχεδίου του, αποδεικνύει ότι προσπαθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων. «Εμείς καλούμαστε να βάλουμε τον επιστημονικό πυλώνα στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης», είπε.
Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ως λειτουργία έχει την αερόβια αποδόμηση (κομποστοποίηση) του οργανικού υλικού προς παραγωγή υψηλής ποιότητας υλικού κοµπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα ή χώμα καλλιέργειας μετά την ανάμιξη του με κηπευτικό χώμα.