Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς να επιτρέψει να σταθεί εμπόδιο το Brexit
δηλώνοντας ότι δεν προβλέπει αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας πέραν της νέας προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου.
«Το Brexit, αυτό δεν είναι το μέλλον της ΕΕ», δήλωσε ο Γιούνκερ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τελευταία φορά πριν από τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.
Ο Γιούνκερ μίλησε για τις προκλήσεις της Ένωσης τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος την ολοκλήρωση των εμπορικών συμφωνιών, τον διορισμό των νέων επικεφαλής των θεσμών ή ακόμα και την ακανθώδη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της την περίοδο 2021-2027.
«Είναι πιο σημαντικό από τις περιπέτειες που υπάρχουν γύρω από το Brexit. Η Ευρώπη συνεχίζει», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα μια νέα αναβολή για την αποχώρηση της Βρετανίας έως τις 31 Οκτωβρίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια για τις 12 Απριλίου.
Εάν δεν υπάρξει επικύρωση στο μεταξύ της συμφωνίας εξόδου η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου, αλλά απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές, «θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit» χωρίς συμφωνία, επέμεινε ο Γιούνκερ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να ανακαλέσει το αίτημα εξόδου, αλλά αυτό δεν είναι η υπόθεση εργασίας μου. Δεν προβλέπω πια ότι θα μπορέσουμε να πάμε πέραν της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε επίσης ότι η αναβολή που επιτεύχθηκε με το Λονδίνο θα επιτρέψει στην Ένωση να επικεντρωθεί «σε άλλες προτεραιότητες», «όπως το εμπόριο με τις ΗΠΑ ή την νέα κατεύθυνση της ΕΕ».
Ωστόσο, δεν θέλησε να αποκλείσει το σενάριο να τεθεί υπό αμφισβήτηση το Brexit. «Σε αυτή τη μάλλον δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον εγώ δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.
Η ΕΕ, παρά την κόπωση της λόγω της βρετανικής αναποφασιστικότητας, πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Brexit «με ανοικτό μυαλό και πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε. Ζήτησε συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αντιμετωπίζεται «ως κράτος-μέλος β’ κατηγορίας» κατά τη διάρκεια της αναβολής που συμφωνήθηκε με το Λονδίνο.
Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε τον φόβο ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μεταμορφωθεί σε «περιστερώνα» εξαιτίας της νέας αναβολής του Brexit, με «τους μεν που μπαίνουν και τους μεν που αποχωρούν»
Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ουσιαστικά πλέον πιθανή. «Φοβάμαι ότι αυτό θα φέρει το χάος του
Brexit εντός της ΕΕ και θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε.