Ποιους κινδύνους κρύβει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο η απελευθέρωση του οδοντιατρικού επαγγέλματος
Κινδύνους για την οικονομική αλλά και για την κοινωνική δομή της χώρας, εγκυμονεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδοντιάτρων, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Θανάσης Υφαντής, 6.000 οδοντίατροι στην Αττική θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και συνολικά 15.000 σε ολόκληρη τη χώρα αν προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιμένει στην πολιτική του ανοίγματος.
Αυτό φυσικά θα έχει ως συνέπεια η οδοντιατρική να «περάσει» σε 2-3 επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ποσά.
Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της αβεβαιότητας του μέλλοντος του κλάδου, είναι ότι ολοένα και αυξάνεται –και μάλιστα με αριθμητική πρόοδο- η μετανάστευση των οδοντιάτρων τόσο στο εσωτερικό της χώρας –σε μικρότερα αστικά κέντρα- όσο και στο εξωτερικό.
«Το υπουργείο υποκύπτει σε οικονομικά συμφέροντα»
Οι επικεφαλείς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν τον υπουργό Υγείας να βλάψει το κλάδο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση για κινητοποιήσεις διαρκείας.
«Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για το επάγγελμα μας. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε βρεθεί μπροστά σε τόσες δυσάρεστες εξελίξεις.
Το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί διαχρονικά να αδιαφορεί για τον κλάδο μας», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Θανάσης Υφαντής, ο οποίος στην συνέχεια έκανε λόγο για τα οικονομικά συμφέροντα που υποκύπτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Συγκεκριμένα είπε, «Με πρόσχημα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το υπουργείο Υγείας παρά την ολιγόμηνη παράταση που έδωσε, φαίνεται να υποκύπτει στα συμφέροντα οικονομικών κύκλων και να καταργεί το 51-49»
«Οι 3 επιχειρηματίας και αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες»
Ο κ. Υφαντής δεν στάθηκε εδώ, αλλά έκανε λόγο για προσπάθεια υπαλληλοποίησης των οδοντογιατρών και καπέλωμα του κλάδου από 2-3 επιχειρηματίες, αλλά και υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας.
«Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος που διέπει το επάγγελμα μας, εμπεριέχει το στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, επειδή ο πλούτος που παράγεται από την άσκηση της οδοντιατρικής κατανέμεται στους 15.000 οδοντιάτρους της χώρας, οι οποίοι είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συσσώρευση των πλούτου στα χέρια των ήδη υπαρχόντων δύο ή τριών επιχειρηματιών στον κλάδο της υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής και πρόσθεσε ακολούθως, «Άρα λοιπόν, ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση όλων των συναδέλφων μας, στην καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου και κυρίως, σε αμφίβολης ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας»
Μετανάστευση οδοντιάτρων
Εν τω μεταξύ, το αβέβαιο μέλλον στο χώρο της οδοντιατρικής, έχει οδηγήσει πολλούς –κυρίως νέους επιστήμονες- να ασκήσουν το επάγγελμα τους, σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως δήλωσε στην dealnews ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Ιωάννης Τζούτζας, το 2010 ζήτησαν πιστοποιητικά για εξωτερικό 95 μέλη του Ο.Σ.Α, ενώ αντίστοιχα το α’ εξάμηνο του 2011, έχουν χορηγηθεί 97 πιστοποιητικά.
Οι χώρες που φαίνεται να ζητούν και απορροφούν τους Έλληνες οδοντογιατρούς, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Τζούτζας, είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, δηλαδή χώρες που διαθέτουν πολύ ανεπτυγμένο σύστημα υγείας.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί και μια έμμεση επιβράβευση για το Πανεπιστημιακό σύστημα μας, στο κλάδο της οδοντιατρικής καθώς οι προηγμένες σε συστήματα και λειτουργίας χώρες προτιμούν τους Έλληνες επιστήμονες».
Σε αγωνιστική εγρήγορση
Οι οδοντίατροι βρίσκονται σε κατάσταση ανασυγκρότησης και ετοιμάζονται «αγωνιστικές» απαντήσεις, αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η Κυβέρνηση τους αγνοήσει.
«Είναι απαράδεκτο, η Πολιτεία που έχει αναπροσαρμόσει το τιμολόγιο των οδοντιατρικών πράξεων από το 1993, να χτυπά ακόμη μια φορά πισώπλατα τον κλάδο. Ένα κλάδο που ήδη πλήττεται από υποαπασχόληση και ανεργία. Ο Σεπτέμβριο είναι πολύ κοντά.
Οι αλλαγές που έρχονται δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έντονες συνδικαλιστικές διεργασίες. Η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ περιέχει κινδύνους που ακόμη δεν έχουν ξεκαρισθεί. Προτιμούμε να βάλουμε εμείς οι ίδιοι λουκέτο στα ιατρεία μας, παρά να παραδοθούμε άνευ όρων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται και αυτό το χώρο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΣΑ.