“Όσον αφορά τον κ. Βέμπερ, όπως ξέρετε οι Κύπριοι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο σύνολό τους και πάντως μαζί τους και οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να σταματήσουν τελείως οι ενταξιακές διαδικασίες (…) Δεν ταυτιζόμαστε σε όλα. Στο θέμα της·Τουρκίας η ελληνική επιλογή είναι όλων των κομμάτων και όλων των κυβερνήσεων να υπάρχει η προοπτική, η ευρωπαϊκή, με ένα όμως βασικό προαπαιτούμενο. Να εκπληροί η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ όταν συμπύκνωσα την πολιτική αυτής της Ελλάδας σε τέσσερις λέξεις. Πλήρης συμμόρφωση για πλήρη ένταξη. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση δεν υπάρχει ένταξη” υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της·Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών·Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”, ερωτηθείς για το αν υπάρχει συμφωνία με τις απόψεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε σχέση με την Τουρκία.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι είναι “είναι η στιγμή οι δηλώσεις καταγγελίας και άρνησης αποδοχής της τακτικής της Τουρκίας να γίνουν πράξη. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στρέφεται ευθέως κατά μιας ζωτικής ευρωπαϊκής προτεραιότητας, δηλαδή την ενεργειακή ασφάλεια (…) έρχεται η στιγμή τα λόγια να γίνουν πολιτικές. Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κυρίως οικονομικές, αλλά και άλλες”.
Ερωτηθείς για τη σημερινή άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι “η σημερινή σύνοδος άτυπη, αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστική, γίνεται σε μια συγκυρία που είναι πολύ κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και τις ενεργειακές δυνατότητες στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην άμεση γειτονιά μας”.
“Γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση μεγάλης έντασης που κατά την άποψή μου θα διατηρηθεί για μήνες ακόμα; Γιατί η Τουρκία έχει αυτοαποκλειστεί από τις θετικές διεργασίες και συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, διότι δεν δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν θέλει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως το ορίζει η σύμβαση του ΟΗΕ, δεν θέλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλει να λύσει προβλήματα που έχει με σχεδόν το σύνολο των χωρών της περιοχής, αλλά θέλει να επιβάλλει την παρουσία της και τη συμμετοχή της στις ενεργειακές εξελίξεις χωρίς να δέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Οδηγεί σε μονόδρομο έντασης”.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως “βεβαίως θέλουμε αυτή ήταν στρατηγική και πάγια επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διακομματικά, θέλουμε η γειτονιά μας να μην είναι μια ‘μαύρη τρύπα’ στον χάρτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει με όρους που δεν είναι συμβατοί με ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και κεκτημένα και δεν μπορεί να είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Η στρατηγική επιδίωξη της χώρας είναι μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Για να το επιτύχει όμως η γειτονιά των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μια ευρωπαϊκή γειτονιά, πρέπει να εκπληρώσει πλήρως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που αφορούν το κράτος Δικαίου τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την καλή διακυβέρνηση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (…)”.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι “υπάρχουν επιπτώσεις, υπάρχουν χαρακτηριστικά και στοιχεία που ειλικρινά πιστεύουμε ότι είναι προβληματικά και αυτό θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Αυτά είναι τα στοιχεία της γλώσσας και της ταυτότητας, επιμένουμε σε αυτή την άποψή μας από εκεί και πέρα παράγονται και άλλα αποτελέσματα όπως αυτό στο οποίο αναφερθήκατε (σ.σ. τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας έπειτα από τη μετανομοσία του τελευταίου από “Μacedonian Information Agency” σε “Media Information Agency”) και εγώ θα σας έλεγα αλίμονο αν δεν παράγονταν μετά από αυτή τη συμφωνία και ορισμένα τέτοια αποτελέσματα, θα ήταν τότε απολύτως ετεροβαρής. Πιστεύουμε αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής και το πιστεύουμε αυτό διότι τα μεγάλα κέρδη ήταν στην άλλη πλευρά. Και ποια είναι τα μεγάλα κέρδη; Είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνοδεύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ από την άλλη πλευρά από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, τίποτα συγκεκριμένο προς όφελος της χώρας. Υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις αλλά συνυπάρχουν με αυτές τις μεγάλες ανησυχίες που σας περιέγραψα”.