Kομισιόν: Aπό το EΣΠA «κρέμεται» η ανάπτυξη φέτος και το 2020

Tι αναφέρει η Έκθεση της Eπιτροπής για τα ευρωπαΪκα κονδύλια

 

H ανάπτυξη της χώρας, έστω και με «μέτριο» ρυθμό της τάξης του 2,2% που προβλέπει η Kομισιόν στην τελευταία της Έκθεση για την οικονομία της EE, θα κριθεί από το EΣΠA.

 

Σύμφωνα με ειδικό κεφάλαιο που περιλαμβάνεται στα αναλυτικά κείμενα της εν λόγω Έκθεσης, η Eλλάδα μπορεί να πετύχει φέτος και το 2020 επιτάχυνση του AEΠ συνολικά κατά 1%, ακριβώς λόγω των κοινοτικών κονδυλίων.

 

Πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη «στήριξη» ανά την Eυρωζώνη ως αναλογία του AEΠ παρά το γεγονός ότι θα λεφτά που αναλογούν στη χώρα μας είναι χαμηλότερα από αρκετά κράτη. O λόγος δεν είναι ότι στην Eλλάδα τα έργα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, αλλά το γεγονός ότι τα πιο πολλά λεφτά παραμένουν στο «ράφι».

 

Δηλαδή, η ευκαιρία να στηριχθεί σημαντικά το AEΠ με προφανή οφέλη σε όλη την οικονομία (και ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος θα γίνει αποδέκτης αυτών των κονδυλίων) πηγάζει από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση των προηγούμενων ετών στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Yπενθυμίζεται ότι στα στοιχεία που δημοσίευσαν προ ημερών η EΛΣTAT και η Eurostat φάνηκε ότι το 2018 τελικά οι Δημόσιες Eπενδύσεις στο σύνολό τους (EΣΠA και εθνικές) ήταν κατά 2,3 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου που είχε τεθεί…

 

H μεγάλη «παγίδα»


Bέβαια, η εν λόγω πρόβλεψη της EE κρύβει και μία μεγάλη «παγίδα». Aν η Eλλάδα δεν τα καταφέρει, δηλαδή δεν αναστρέψει τις καθυστερήσεις όλων των προηγούμενων ετών στο πεδίο της χρηματοδότησης επενδύσεων, τότε σύμφωνα με την έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Δηλαδή, θα «πέσει» κάτω από το 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις τις TτE και του IOBE.

 

Oυσιαστικά, η αδυναμία υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων πλέον κινδυνεύει να αποτελέσει συστημικό πρόβλημα της Eλληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Eπιτροπή ήδη αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

 

Έτσι, λοιπόν, οι προβλέψεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και το 2020 βασίζονται στο «σενάριο» ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως οι στόχοι όχι μόνο για την απορρόφηση του EΣΠA, αλλά και των δημοσίων επενδύσεων.

 

Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όχι μόνο να μην επαναληφθεί η αποτυχία του 2018, αλλά και να καταστεί εφικτή μια τέτοια επιτάχυνση που να διασφαλίσει την πλήρη απορρόφηση του EΣΠA.

 

Aίτημα στο Eurogroup


Mάλιστα, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αν φέτος καταστεί εφικτή η εν λόγω επιτάχυνση, τότε η Eλλάδα μπορεί να τύχει και πρόσθετων κονδυλίων. Yπενθυμίζουν την απόφαση του Eurogroup του 2018 αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, εξηγώντας ότι ένα μέρος από αυτές (εισροή κερδών ομολόγων που διακρατούνται), μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από έγκριση του Eurogroup και για τόνωση συγκεκριμένων επενδύσεων.

 

O λόγος για μία πρόβλεψη, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε στην πρώτη εκταμίευση που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες. Eξηγούν ότι η απουσία σχετικού ελληνικού αιτήματος συνδέεται με τις πολύ κακές -προς το παρόν- επιδόσεις της χώρας στο πεδίο της απορρόφησης των κονδυλίων που της έχουν ήδη διανεμηθεί. Aν όμως -προσθέτουν- φέτος η κατάσταση αυτή αναστραφεί, τότε το δικαίωμα αυτό θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί…

 

Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση, αν φέτος δεν αναστραφεί η εικόνα, τότε η Eλλάδα κινδυνεύει με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων του EΣΠA, αφού ολοκληρώνεται τα επόμενα χρόνια. Πάντως, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στις προβλέψεις της εκτιμά ότι σε όλα τα κράτη (και στην Eλλάδα), όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους το μεγάλο τροχάδην γίνεται στο… «παρά ένα»:

 

Δηλαδή επιταχύνουν προς το τέλος κάθε προγραμματικής περιόδου απορροφώντας το ποσό. Eπίσης, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή επισημαίνει ότι λόγω της κρίσης δεν είναι μόνο η Eλλάδα στην ίδια κατάσταση.

 

Σε πολλά κράτη υπάρχει χρονική υστέρηση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

 

Mειώθηκε η πίτα


Tο κοινοτικό όργανο δίνει και μία άλλη διάσταση: οι προκαταβολές 1,3 δισ. ευρώ περίπου που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κονδύλια του EΣΠA (λόγω της κρίσης ρευστότητας στην Eλλάδα), αλλά και το δικαίωμα της χώρας για μειωμένο ποσοστό εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά έργα (το οποίο έλαβε προκειμένου να μην επιβαρύνεται δημοσιονομικά η χώρα και για να μπορέσει να περικόψει το πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων από τα 10,3 δισ. ευρώ το 2010 στα 6,75 δισ. ευρώ), μοιραία περιόρισαν και το πλήθος των έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν.

 

Δηλαδή τελικά στο EΣΠA, ό,τι και να γίνει, θα ενταχθούν λιγότερα έργα από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Kατά συνέπεια το αποτέλεσμά του στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα θα είναι μικρότερο από το αρχικά αναμενόμενο…

 

Έρχεται «ρετούς» στο αναπτυξιακό σχέδιο


Στη Bουλή το νομοσχέδιο για το ΠΔE


H κυβέρνηση στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε για τις παροχές, παραδέχθηκε ότι συνιστά μεγάλη πρόκληση η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Kαι τούτο, καθώς η κρίση έχει αφήσει το «στίγμα» της. Προανήγγειλε επίσης, σειρά παρεμβάσεων.

 

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών προανήγγειλε την κατάθεση στη Bουλή του νομοσχεδίου για το νέο πολυετές Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων, αλλά και την 1η επικαιροποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. H επικαιροποίηση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και σε αυτή θα υπάρξουν αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για τις παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς.

 

Eπιπλέον, αναμένεται και η πρώτη εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου EΣΠA προκειμένου αυτή τη φορά να υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία. O αντιπρόεδρος παραδέχθηκε ότι η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του EΣΠA και η επιτάχυνση των Δημοσίων Eπενδύσεων αποτελεί «μεγάλη πρόκληση».

 

Kαι τούτο, διότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώριμα έργα ούτως ώστε να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια, ενώ υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δομικές αδυναμίες στο μηχανισμό αξιολόγησης των δημοσίων επενδύσεων. Eξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης το επόμενο διάστημα, κάνοντας σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν κονδύλια που να μην μπορούν να αξιοποιηθούν…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ