Η NASA έδωσε το όνομα της Ελληνίδας θεάς Άρτεμις στην αποστολή που θα στείλει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι το 2024 και μάλιστα την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης.
«Η αποστολή μας στη Σελήνη για το 2024 παίρνει το όνομά της από την Άρτεμη, αδελφή του Απόλλωνα και θεάς του φεγγαριού. Ανυπομονούμε να στείλουμε την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στην επιφάνεια της Σελήνης ως το 2024» έγραψε σε σχετικό tweet του ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, διοικητής της NASA.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού και του φεγγαριού της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Υπενθυμίζεται πως «Απόλλων» ήταν το όνομα του θρυλικού προγράμματος της NASA με τις αποστολές στη Σελήνη, περιλαμβανομένης της ιστορικής αποστολής του «Απόλλων 11», που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι το 1969.
Αξιωματούχοι της NASA αποκάλυψαν το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου την ανανεωμένη πρόταση προϋπολογισμού προς το Κογκρέσο, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή στη Σελήνη ως το 2024. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, η αναθεώρηση αυτή του προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του αιτήματος, και το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνηση Τραμπ για μια «κούρσα» επιστροφής στην επιφάνεια της Σελήνης.
Το πρόγραμμα Artemis είναι ακόμα στα πρώτα του στάδια. Η NASA θα πρέπει να αναπτύξει νέα μηχανήματα, όπως κάψουλες προσγείωσης, και ίσως νέο πύραυλο, αφού ο πύραυλος που αναπτύσσουν αυτή τη περίοδο για το βαθύ διάστημα δεν έχουν δοκιμαστεί με ανθρώπους ακόμα. Μέρος αυτών των δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω του περιορισμού της κλίμακας και της καθυστέρησης των σχεδίων για το Gateway, έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Τέλος, η NASA ζητά 132 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για σκοπούς όπως η μετατροπή πάγου σε κρατήρες στους πόλους της Σελήνης σε νερό και 90 εκατομμύρια για τη ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης. Ο Μπράιντενσταϊν είπε πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις και ότι η NASA υπολογίζει πόσο υψηλές θα ήταν αυτές. Ο ίδιος χαρακτήρισε το παρόν αίτημα ως «προκαταβολή», ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε άλλα προγράμματα της NASA.