Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και η εταιρεία Airbus Defence and Space, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, και της Βρετανίδας Πρέσβη στην Ελλάδα, Kate Smith.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, από μέρους του ΕΛΔΟ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και από την πλευρά της εταιρείας ο Διευθυντής του Earth Observation, Navigation & Science, Justin Byrne και ο Διευθυντής Διαστημικών Συστημάτων του ομίλου Airbus για το σύνολο της Ευρώπης, Nicola Chamussy.
Η συνεργασία του ΕΛΔΟ με μια από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της αεροδιαστημικής και άμυνας έχει ως στόχο τη θεσμική προώθηση των τεχνολογιών στον τομέα του Διαστήματος, την ενθάρρυνση νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων, την περαιτέρω ώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος (βιομηχανία διαστήματος, ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικά κέντρα, κ.ά.)
Τα δύο μέρη θα εστιάσουν τη συνεργασία τους στους ακόλουθους τρεις βασικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες διαστήματος:
• Παρατήρηση Γης.
• Εξερεύνηση Διαστήματος.
• Προώθηση διαστημικών αποστολών
Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης στρατηγικών έρευνας σχετικά με τεχνολογίες λογισμικού, καθώς και την ευρύτερη στρατηγική και πολιτική στον τομέα του Διαστήματος, ενώ δημιουργούνται ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ ΕΛΔΟ και Airbus για την ενδυνάμωση και ανταλλαγή γνώσης στον τομέα των διαστημικών προγραμμάτων.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παπάς, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο χάρτη της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παραγωγής, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΛΔΟ και Airbus σηματοδοτεί τη νέα αυτή πραγματικότητα. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, αφού ολοκλήρωσε τη στελέχωσή του και στη βάση συμφωνιών που έχει συνάψει με τις υπηρεσίες διαστήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας, έρχεται να καταδείξει με τη σημερινή συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί να και να κερδίσει σε επίπεδο παραγωγής και να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό, μέρος του οποίου θα είναι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια στον ΕΛΔΟ και την Airbus, θερμές ευχαριστίες και στην Πρέσβη Kate Smith για την ξεχωριστή συμβολή της στην επίτευξη της συμφωνίας. Η σημερινή μέρα είναι ένα σημείο τομής στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο μερών».
Η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα, Kate Smith, ανέφερε: «Εκ μέρους της Bρετανικής Κυβέρνησης θα ήθελα να χαιρετίσω την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο εξωστρεφής και φιλόδοξος είναι ο διαστημικός οργανισμός της Ελλάδας, ενώ καταδεικνύει το Βρετανικό “success story” στον τομέα, με την Airbus UK να διαδραματίζει ένα ηγετικό ρόλο στον κλάδο. Η συνεργασία των δύο μερών και η ανάπτυξη του κλάδου στις δύο χώρες θα ωφελήσουν την Ελλάδα και την Βρετανία».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σημείωσε: «Η Airbus είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες Διαστήματος στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι κατασκευής της συγκεκριμένης εταιρείας. Με το εν λόγω Μνημόνιο, ανοίγονται δίοδοι συνεργασίας μεταξύ της Airbus και του Ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, είτε αυτό είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, είτε η διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος της Airbus Defence and Space UK, Justin Byrne, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα για να υπογράψω αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει με την Ελληνική βιομηχανία και την Ακαδημία σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, τα οποία είναι αρκετά, όπως το Solar Orbiter και το Exomars. Έχουμε κτίσει μια πολύ δυνατή συνεργασία με την Eλληνική κοινότητα του Διαστήματος, στην οποία έρχεται να προστεθεί η σημερινή μας συμφωνία. Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε σε ακόμα περισσότερες αποστολές, σε τομείς όπως η Παρατήρηση της Γης, οι επιστημονικές εξερευνήσεις και θα διαμορφώσουμε μαζί νέα συστήματα και προτάσεις».