Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια τεχνητή εκδοχή του του γνωστού βακτηρίου E.coli που βασίζεται σε μια εντελώς συνθετική μορφή DNA. Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε ορόσημο στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας και εγείρει το ερώτημα κατά πόσο το εν λόγω βακτήριο πρέπει να θεωρηθεί τεχνητή ζωή ή όχι.
Ο έμβιος μικροοργανισμός που του δόθηκε η ονομασία Syn61 και του οποίου το DNA είναι πλήρως ανασχεδιασμένο από τους ανθρώπους θεωρείται ότι μπορεί ν’ ανοίξει το δρόμο για την δημιουργία συνθετικών οργανισμών που, σαν «ζωντανά εργοστάσια», θα παράγουν νέου τύπου φάρμακα ή άλλα πολύτιμα μόρια…
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέησον Τσιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», δημιούργησαν το συνθετικό DNA δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και μετά το εισήγαγαν σταδιακά στο βακτήριο E.coli, αντικαθιστώντας τελικά πλήρως τα φυσικά γονίδια με συνθετικά.
Το πλήρως ανασχεδιασμένο βακτήριο επέζησε και οι αποικίες των εν λόγω συνθετικών βακτηρίων είναι ζωντανές και αναπτύσσονται, αν και έχουν ασυνήθιστο σχήμα και αναπαράγονται πιο αργά από ό,τι συνήθως. Τα κύτταρά τους λειτουργούν με νέους βιολογικούς κανόνες, παράγοντας γνωστές πρωτεΐνες αλλά με ανθρωπογενή γενετικό κώδικα.
Άλλοι επιστήμονες που εργάζονται στη συνθετική βιολογία χαιρέτισαν την εξέλιξη. Ο γενετιστής μηχανικός Prof George Church, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, χαιρέτισε το έργο ως “μια μεγάλη πρόκληση”. Ο Δρ Tom Ellis, που ασχολείται με τη συνθετική βιολογία στο Imperial College London, το χαρακτήρισε εξαιρετικά εντυπωσιακό.
.
Σημειώνεται ότι το 2010 επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο εν μέρει συνθετικό γονιδίωμα ενός μικροοργανισμού (Mycoplasma mycoides), που διέθετε ένα εκατομμύριο βάσεις (τα «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου), δηλαδή τα μόρια αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη και κυτοσίνη (A, T, G, C). Το νέο κατά 100% ανασχεδιασμένο συνθετικό γονιδίωμα διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια βάσεις και η εκτύπωσή του καταλαμβάνει 970 σελίδες Α4