Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Στα 11,7 δισ. ευρώ (4,8%) περιορίστηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,0 δισεκ. ευρώ και τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και τη μικρή μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Όσον αφορά στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας η μείωση του κατά 874 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1,8 δισεκ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 230 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 17,4%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,9%.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 79 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση των καθαρών πληρωμών για “λοιπές” υπηρεσίες και τη μικρή άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 5,6% , αντιθέτως οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 9,9%
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 316 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σχεδόν αποκλειστικά επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,2%.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.066 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 51 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι καταγράφηκε έλλειμμα 133 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) έναντι πλεονάσματος 29 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2010. Αντίθετα, οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 115 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 458 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 423 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 308 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 9,7 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 8,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις ρευστοποιήσεις ομολόγων από ξένους επενδυτές ύψους 13,9 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 614 εκατ. ευρώ και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 82 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 21,5 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 20,8 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 20,6 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 21,4 δισεκ. ευρώ.