Κοσμοσυρροή στην σχετική πλατφόρμα για την ρύθμιση τν οφειλών προς την εφορία
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, που άνοιξε χθες το μεσημέρι εισπράττοντας μεγάλο ενδιαφέρον από τους φορολογουμένους, στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω της «13ης σύνταξης» και των μειώσεων ΦΠΑ και σε μια καλή τουριστική σεζόν εναποθέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις ελπίδες για καλύτερες εισπράξεις στα κρατικά ταμεία τους επόμενους μήνες, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Περιμένουμε ακόμη καλύτερη χρονιά στον τουρισμό και θα έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική που θα βοηθήσει την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Η ανταλλαγή στοιχείων και εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών συνεχίζεται, καθώς οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες προετοιμάζουν την 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξακολουθούν να εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό 0,5%-0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ έως 1,1 δισ. ευρώ, για τη φετινή χρονιά λόγω των προεκλογικών παροχών.
Εξάλλου, ακόμα και ο συνήθως αισιόδοξος στις προβλέψεις του Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδειξε ξεκάθαρα στη χθεσινή έκθεσή του ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη στις προβλέψεις που έστειλε πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες ειδικά για τις επενδύσεις, ενώ προειδοποίησε πως «αποκλίσεις από την τρέχουσα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα ναρκοθετούσαν τα οφέλη στη δημοσιονομική αξιοπιστία».
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε οριακά επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2020: ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,1% το 2020, χθες έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2% το 2020. Η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 2,3% και τις δύο χρονιές.
Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές παροχές, διαμηνύοντας ότι «τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις υποδομές και τις δεξιότητες, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των ελέγχων των δημοσίων δαπανών».
Μάλιστα, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για τις επενδύσεις είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη της κυβέρνησης: εκτιμά ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 1,2% και το 2020 κατά 8,4%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες αύξηση των επενδύσεων κατά 3,9% το 2019 και 12,9% το επόμενο έτος.
Με φόντο τις συγκρατημένες προβλέψεις και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε χθες να ρίξει νερό στον μύλο της πλειοδοσίας υποσχέσεων των τελευταίων ημερών. Στη συνέντευξή του στον Alpha δεν απάντησε ευθέως εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και του ΕΚΑΣ, ενώ για τη μείωση του αφορολογήτου ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα θα καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
«Εκεί θα έχουμε ένα σενάριο βάσης και τις αντιπροτάσεις μας… Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε. Όσον αφορά στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων για το πακέτο παροχών, επιχείρησε να πολιτικοποιήσει το θέμα, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε πως αυτοί από το ΕΛΚ θα μας έλεγαν ‘μπράβο’».
Ζωηρό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Στο μεταξύ, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις δέχθηκε πάνω από 20.000 επισκέψεις από τις 12.00 χθες το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα, ενώ υποβλήθηκαν και οι πρώτες 3.000 αιτήσεις.
Οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έως τις 28 Ιουνίου. Η ένταξη σε αυτή επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.