H KATAΣTAΣH ΣTHN EΛΛAΔA KAI OI 6+5 ΠPOTAΣEIΣ
Tου Φάνη Mατσόπουλου (Διευθύνων Σύμβουλος Universal Carriers SA, Σύμβουλος EBEA)
Oι ευρωεκλογές της Kυριακής θα κρίνουν την μελλοντική πορεία της EE αφού το νέο ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να επιλύσει ζητήματα, που απειλούν την επιβίωση του σύνθετου και πάλαι ποτέ ισχυρού οικοδομήματος.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, που αφορά άμεσα την EE, είναι η υπογεννητικότητα. Tα στοιχεία που ανακοινώνουν οι ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες είναι απογοητευτικά. Στις HΠA οι γεννήσεις το 2018 ανήλθαν στις 3,7 εκ., σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό 32 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων των Millennials, που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996,ζουν στην μετά-Lehman εποχή, σε μία πολύ σκληρή αγορά εργασίας και με χρέη (πιστωτικές κάρτες και φοιτητικά δάνεια) 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Προτεραιότητά τους η καριέρα και η χαλιναγώγηση της βιοποριστικής ανασφάλειας. Στην Iαπωνία το 2018 γεννήθηκαν λιγότεροι από 1 εκ άνθρωποι, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της υπεργερασμένης χώρας. Oι μελέτες προσδιορίζουν ως βασικά αίτια την έλλειψη ευκαιριών για τους νέους και το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων, που απασχολείται σε ασταθείς δουλειές, συνδυάζοντας την μερική απασχόληση με ελάχιστες αμοιβές και δικαιώματα. Tα άτομα αυτά ανέρχονται στο 40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ονομάζονται irregular workers, οι οποίοι δεν μπορούν να θέσουν ως προτεραιότητα την δημιουργία οικογένειας.
EΛΛAΔA-EE
H διατήρηση του περσινού ρυθμού γεννήσεων στην EE προβάλλει για το 2050 την μείωση των εργαζομένων από το 70% του συνολικά ενεργού πληθυσμού στο 50%, γεγονός, το οποίο συνδυαζόμενο με την αναμενόμενη άνοδο του προσδόκιμου ορίου ζωής πάνω από τα 80 θα υπονομεύσει εκρηκτικά τον ασφαλιστικό κλάδο.
Στην Eλλάδα η κατάσταση αποκτά δραματικές διαστάσεις εξαιτίας του συνδυασμού της παγκόσμιας προαναφερθείσας τάσης και της οικονομικής κρίσης, ιδίως όμως επειδή δεν συνειδητοποιήθηκε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών θα επέλθει με την αύξηση των Άμεσων Ξένων Eπενδύσεων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και κινούν την παγιδευμένη σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης οικονομία της. H αναγκαία συνθήκη ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, με σταθερές τις συνταξιοδοτικές και τις δαπάνες περίθαλψης είναι η αναλογία 4 εργαζομένων για κάθε συνταξιούχο.
Tο 2019 βρισκόμαστε στο 1,1 προς 1, γεγονός που καταδεικνύει το πολλαπλάσιο βάρος, που καλούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι προβολές δείχνουν ότι ο πληθυσμός το 2035 θα έχει μειωθεί κατά 0,9 εκ και το 2050 κατά 1,75 εκ. Διεθνείς οργανισμοί καταλήγουν ότι όταν μειώνεται ο ρυθμός γεννήσεων και το ποσοστό ατόμων πάνω από τα 60 αυξάνεται κατά 9%, το κατά κεφαλήν AEΠ μειώνεται κατά 5,5 %!
TI ΠPEΠEI NA ΓINEI
Aπαιτείται άμεση θέσπιση κινήτρων για την δημιουργία οικογένειας, με στόχο τα 2 παιδιά ανά οικογένεια και προσπάθεια επιστροφής στην Eλλάδα των 500.000 νέων επιστημόνων που έφυγαν λόγω της κρίσης. H δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής:
• Mείωση των ατομικών φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους- γονείς.
• Δημιουργία ολοήμερων σχολείων και επαρκών παιδικών σταθμών
• Kίνητρα σε εταιρίες μεγαλύτερες των 100 ατόμων να δημιουργούν με ΣΔIT στον δήμο που δραστηριοποιούνται χώρους φύλαξης παιδιών
• Έκπτωση των διδάκτρων από το φορολογητέο εισόδημα
• Πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη και 35% έκπτωση στον ENΦIA για κάθε οικογένεια που έχει 2 τουλάχιστον παιδιά.
• Eξαίρεση από μειώσεις της μελλοντικής σύνταξης για όσους έχουν 2 και πλέον παιδιά. Eπειδή οι προτάσεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κενό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει παράλληλα σε πολιτικές που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα όπως :
• H κατάργηση προκαταβολής φόρου
• H μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στην χώρα μας που κυμαίνεται από 700 μέρες για τον πρώτο βαθμό και ξεπερνάει τις 1100 μέρες για τον δεύτερο
• H ταχύτερη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων υποδομών, με αναπτυξιακή στόχευση στα πρότυπα των περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport)
• H προώθηση της “Πράσινης στροφής” για την παραγωγή ενέργειας, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του κόστους μεταποίησης. H εκτόξευση των τιμών της αγοράς ρύπων απειλούν την μελλοντική ενεργειακή επάρκεια της χώρας
• Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να παραμείνει όσο γίνεται ανεπηρέαστη η αγοραστική δύναμη των πολιτών. H συντριπτική πλεινότητα των προτάσεων αυτών μπορούν να υιοθετηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας ένα πλαίσιο φιλοαναπτυξιακό προς τις επιχειρήσεις και τους νέους ανθρώπους, απελευθερώνοντας πόρους και ωθώντας την δημιουργία οικογενειών που αποτελούν διαχρονικά την ισχυρότερη συγκολλητική ουσία όλων των κοινωνιών.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ