Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η ροή χρημάτων που παρατηρήθηκε την Παρασκευή, αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών.
Οι Έλληνες καταθέτες επέστρεψαν το «κομπόδεμα» το οποίο είχαν αποσύρει το προηγούμενο διάστημα όπου οι φήμες περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, «έδιναν και έπαιρναν».
Ακριβή στοιχεία για τις επιστρεφόμενες καταθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν τη μέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την «Ημερισία».
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη των τραπεζών, «τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής «πτώχευσης» στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 45 με 50 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαϊου στα 191,9 δισ. ευρώ από 196,7 δις. ευρώ τον Απρίλιο. Η έξαρση του φαινομένου αφορά αποκλειστικά σχεδόν τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις του να υποχωρούν στο τέλος Μάιου στα 159,3 δις. ευρώ από 163,8 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δισ. ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησε στα 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011, με την συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των καταθετών και κατά την διάρκεια του Ιουνίου με αποτέλεσμα η συνολική υποχώρηση των καταθέσεων να αγγίζει τα 50 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση αλλά και οι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα, όχι μόνο να σταματήσει η «αιμορραγία» καταθέσεων αλλά και να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες τα πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη», ενώ απευθύνθηκαν και στους απλούς πολίτες να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το τελευταίο δεκαοκτάμηνο διοχετεύτηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε από τις επιχειρήσεις για να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους απλούς αποταμιευτές για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους είτε φυλάχτηκε σε θυρίδες υπό το φόβο που δημιούργησαν οι φήμες περί πτώχευσης.