«Πάντοτε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με τον δύσκολο γείτονα που έχουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο. Δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή η Τουρκία θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ Realfm 97,8.
«Είναι αλήθεια όμως ότι όσο συσσωρεύεται ένταση με τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της πρέπει και εμείς να παίρνουμε τα αντίστοιχα μέτρα και για αυτό τον λόγο μπορεί να προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο. Ακριβώς για αυτό τον λόγο εμείς προχωρούμε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρακτικά δηλαδή στη συζήτηση με την άλλη πλευρά, όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά πώς θα αποφύγουμε αυτή η κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε κάτι που δεν θέλουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Όταν μιλάμε για εγρήγορση δεν εννοούμε απλώς να το λέμε δυνατά, εννοούμε ότι κάνουμε κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά ότι ούτε να το διανοηθεί… Ήδη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν συνθήκες μεγάλης έντασης, θα μπορούσε να πει κανείς κρίσης… Προοπτική θερμού επεισοδίου προσωπικά δεν βλέπω γιατί δεν είναι ούτε στις προοπτικές, στις προθέσεις της άλλης πλευράς. Δεν ήταν ποτέ στρατηγική της ο πόλεμος. Ξέρει η Τουρκία, δεν υπάρχει σενάριο πολέμου που να κερδίζεται στο Αιγαίο, είναι χαμένη υπόθεση ο πόλεμος και για τις δύο πλευρές. Εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη και αυτοί όμως αντιλαμβάνονται το τεράστιο κόστος που θα έχει».
Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο της Realnews σχετικά με το αυστηρό μήνυμα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες όπως και στην Αθήνα δεν είναι το πολιτικό μέτωπο ενιαίο. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν την κοινωνική Ευρώπη, οι προοδευτικές δυνάμεις και υπάρχουν και οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες. Σε όλη την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και πριν όταν το διαπραγματευόμασταν ήμασταν απέναντι σε ένα μέτωπο ανθρώπων… Και είχαμε ανθρώπους που αντιλαμβάνονταν χωρίς να είναι οπωσδήποτε σοσιαλδημοκράτες. Ο Γιούνκερ αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορείς έναν λαό να τον φτάσεις πέρα από τα όρια του, ούτε μία ολόκληρη πολιτική κοινότητα όπως είναι η Ευρώπη να τη διαλύσεις προωθώντας ακραίες νεοφιλελεύθερες λύσεις».