Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι η τελετή παραλαβής των 12 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής, τύπου TECNAM P-2002JF, από την Πολεμική Αεροπορία.
Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Λουίτζι Μάρας, καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών TECNAM.
Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969.
Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών TECNAM P-2002JF, στα οποία επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.
Ο κ. Αποστολάκης στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα, που θα αναβαθμίσει την πτητική εκπαίδευση της Σχολής Ικάρων, και δήλωσε περήφανος που γίνεται πράξη μια σημαντική απαίτηση πολλών ετών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι με την απόκτηση των νέων αεροσκαφών «παρέχεται πλέον η δυνατότητα, ώστε οι αυριανοί πιλότοι μας, αυτοί που σε λίγα χρόνια θα πετάξουν με σύγχρονα μαχητικά, να ανοίξουν τα “φτερά τους”, να εκπαιδευτούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Να κάνουν επιτυχώς το άλμα στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης και να έχουν καλύτερη μετάβαση τελικά στα σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου».
Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε νωρίτερα από το χρονοδιαγράμμα και με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους-απόδοσης. Επιπρόσθετα ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως τα νέα αεροσκάφη έχουν ενταχθεί στο σχέδιο παροχής συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, με αποστολές εναέριας επιτήρησης.
Τέλος, ο κ. Αποστολάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το μπαράζ των τούρκικων παραβιάσεων του εναέριου ελληνικού χώρου τις τελευταίες μέρες είπε: «Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις όπως προβλέπεται και όπως έχουμε σαν πάγια τακτική. Οι συζητήσεις και οι προσπάθειες έχουν στόχο να πέσει η ένταση. Με αυτές τις μεθοδεύσεις και με αυτούς τους τρόπους αντίδρασης δεν βοηθάνε οι Τούρκοι σε αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί είναι προς το κέρδος και των δύο πλευρών, να σταματήσουν αυτού του τύπου οι παραβιάσεις και οι ενέργειες».
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδούλου, στην ομιλία του σημείωσε ότι ο στόλος των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών αποτελεί σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των διατιθέμενων πτητικών μέσων. Παράλληλα δήλωσε ότι «η απόκτησή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού εκπαίδευσης των ιπταμένων, παράγοντας που αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και απειλών στο πλαίσιο της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας».
Τέλος, ο κ. Μπλιούμης, στην ομιλία του υπογράμμισε πως η εκπαίδευση των ιπταμένων παίζει πρωτεύοντα ρόλο για την αεροπορική ισχύ συμπληρώνοντας ότι «το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος είναι ένα αξιόπιστο πτητικό μέσο, με επιδόσεις που αποτελούν εχέγγυο για την ασφάλεια και την κατάρτιση των μελλοντικών αεροπόρων».