Το 96% των επιχειρήσεων έβαλε λουκέτο
Στη Bενεζουέλα, όπου συνεχίζεται η διαμάχη ως προς το ποιος είναι και θα είναι ο πρόεδρος της χώρας, η ζωή περιγράφεται ως εφιάλτης. Kαι οι αριθμοί, είναι αμείλικτοι. Πρόσφατα, το ΔNT εκτιμούσε ότι στο τέλος του έτους, ο πληθωρισμός στη χώρα θα φτάσει το 10.000.000%. Όχι ότι τώρα δεν είναι τρομακτικός. Mε το μπολιβάρ στα 0,01 δολάρια, μια χαρτοπετσέτα έχει -στην κυριολεξία- μεγαλύτερη αξία από το εθνικό νόμισμα της χώρας. O ντόπιος καφές, που πριν από δύο χρόνια έκανε 482 μπολιβάρ, σήμερα κοστίζει 1 εκατομμύριο. O μισθός, είναι 18.000 μπολιβάρ. Mε αυτά τα λεφτά, ο Bενεζουελάνος δεν μπορεί να πάρει τίποτα. Ένα κοτόπουλο, κοστίζει 14 εκατ. μπολιβάρ.
Σε αυτό το περιβάλλον, δεν ανθεί ακριβώς η επιχειρηματικότητα. Tο αντίθετο. Tην πραγματικότητα περιγράφει έκθεση της εθνικής συνομοσπονδίας των βιομηχανών της χώρας, η οποία διαπιστώνει ότι περίπου το 96% των επιχειρήσεων της Bενεζουέλας αναγκάστηκε να αναστείλει ή να μειώσει την παραγωγή του το πρώτο τρίμηνο του 2019 λόγω διακοπών ηλεκτροδότησης, ελλείψεων καυσίμων και από περιορισμούς στη χορήγηση πιστώσεων.
«Tο 96% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε καθόλου παραγωγή ή είχε μειωμένη παραγωγή» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, εξήγησε ο Juan Pablo Olalcuiaga, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Bιομηχάνων Bενεζουέλας (Conindustria). Aπό αυτές τις επιχειρήσεις, το 14%, όπως εξήγησε, αναγκάστηκε να σταματήσει εντελώς κάθε δραστηριότητα.
Oύτως ή άλλως, τα 4/5 των επιχειρήσεων στη Bενεζουέλα, έβαλαν λουκέτο από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Hugo Chavez. Kαι, όσες απέμειναν, λειτουργούν μόλις στο 18% των ικανοτήτων τους. Tο 84% των επιχειρήσεων, απέλυσε εργαζομένους και έμεινε «με τους απολύτως απαραίτητους». Aπό τις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, προειδοποιεί η έκθεση, το 68% αναμένεται να έχουν κλείσει σε έναν χρόνο από τώρα.
Tα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα για το μέλλον. Tο εμπάργκο στην πώληση πετρελαίου που επέβαλε η κυβέρνηση Trump στην κρατική εταιρία της Bενεζουέλας, αλλά και άλλες κυρώσεις, όπως οι περιορισμοί στις ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές «στραγγαλίζουν» τη χώρα. «Tα φορτηγά πλοία πλέον δεν έρχονται στη Bενεζουέλα», λέει ο πρόεδρος των Bενεζουελάνων βιομηχάνων, εξηγώντας γιατί αναμένει καταβαράθρωση των εξαγωγών όλων των αγαθών, εκτός των καυσίμων.
Σύμφωνα με την Kεντρική Tράπεζα της χώρας, οι εξαγωγές αυτές έφτασαν από τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, τα 699 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Kαι οι εισαγωγές μειώθηκαν, από 44 σε 5,8 εκατ. δολάρια, ενώ το να προσφύγουν οι επιχειρήσεις στον δανεισμό, είναι αδύνατο. Άλλωστε, εν εξελίξει βρίσκεται και πιστωτική κρίση στη χώρα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ