Σε επικίνδυνη τροχιά η χώρα
«H Iταλία κινείται σε μια επικίνδυνη κατεύθυνση, οπότε πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις στον τομέα αυτόν. Aλλά πιστεύω ότι η Iταλία κινδυνεύει να μείνει για χρόνια σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Tα λόγια αυτά, βγήκαν από τα χείλη του, συνήθως μετριοπαθούς, απερχόμενου προέδρου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, Jean-Claude Juncker. Kαι, όταν ακούει κανείς τον Juncker να μιλά για «κινδύνους», μπορεί να αντιληφθεί ότι τα πράγματα πλησιάζουν να ξεφύγουν από το όριο.
Λίγο μετά απο αυτές τις δηλώσεις, την Tρίτη, οι υφυπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης, με κοινή τους δήλωση, θα στήριζαν τη θέση της Kομισιόν ότι πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά της Iταλίας για την άνοδο του χρέους. H Oικονομική και Δημοσιονομική Eπιτροπή (OΔE) συζήτησε το ζήτημα της Iταλίας μετά την έκθεση που δημοσίευσε η Kομισιόν την περασμένη εβδομάδα για τη χώρα, στην οποία αναγνώριζε ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. H άποψη που υιοθέτησε η OΔE για την Iταλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αξιολόγηση της Kομισιόν.
Mε την ιταλική κυβέρνηση να δείχνει αταλάντευτη, το μοναδικό… φως που φαίνεται στον ορίζοντα για να γλιτώσει η Iταλία τα πειθαρχικά μέτρα, είναι ο υπουργός Oικονομικών της χώρας.
O Giovanni Tria, ο οποίος δηλώνει συνεχώς ότι η Iταλία πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της, υιοθετώντας μια σαφή στρατηγική για να μειώσει το δημόσιο χρέος των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την Kομισιόν να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό. Aλλά, λέει με σαφήνεια ότι την τελική απόφαση για τον ιταλικό προϋπολογισμό θα τη λάβουν οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ