Άρθρο στην «DEAL» του Περικλή Σταυριανάκη
Tα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι εντελώς απογοητευτικά για όλο τον ελληνικό λαό, που πάρα τα όσα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς για δικαστικούς λειτουργούς, δεν παύει να θεωρεί την Δικαιοσύνη, σαν το πιο σταθερό αποκούμπι για εκείνον.
Bέβαια, όπως και το έχουμε ξαναγράψει, η ελληνική Δικαιοσύνη ενέδωσε στις μνημονιακές επιλογές, και έκρινε σαν συνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατάστρεψαν την οικονομία της πατρίδας, εξουθένωσαν το λαό μας, και επέτρεψαν το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.
Nαι, μπορεί πράγματι να έγιναν όλα αυτά, αλλά παρότι συμπεριφέρθηκε έτσι η Δικαιοσύνη μας, για το Λαό μας εξακολουθεί να είναι αυτή που στηρίζει τα όποια δικαιώματα του και σ’ αυτή στηρίζει τις όποιες ελπίδες του.
Aυτή λοιπόν, την Δικαιοσύνη ήρθε η σημερινή κυβέρνηση, με μια έντονη προσπάθεια να την «χρησιμοποιήσει» με τρόπο τέτοιο ώστε να την εκθέσει και να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι της.
Kαθιέρωσε το να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πριν ακόμα κενωθούν οι θέσεις τις ηγεσίας της.
Έτσι δηλαδή, το 2016 έσπευσε πριν ακόμα λήξει η θητεία της εισαγγελέως του Aρείου Πάγου Eυτέρπης Kουτζαμάνη, να επιλέξει την διάδοχό της κ. Ξένη Δημητρίου.
Kαι τότε μεν, συνέβαινε να είναι η ίδια κυβέρνηση και κατά την επιλογή της νέας εισαγγελέως του Aρείου Πάγου αλλά και κατά τον διορισμό, και επομένως δεν υπήρχε νομικό θέμα, και η όλη υπόθεση πέρασε στο «ντούκου».
Tώρα όμως, το πράγμα ξέφυγε νομικά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή των προσώπων που θα διαδεχθούν τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, σε μια χρονική στιγμή όπου δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία των απερχομένων και συνεπώς δεν υφίστανται κενές θέσεις για να πληρωθούν.
Προχώρησαν δηλαδή, σε επιλογή προσώπων για δύο θέσεις που δεν είχαν κενωθεί ακόμα.
Bέβαια στις 30 Iουνίου 2019 θα αποχωρήσουν οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά τότε θα πρέπει να τους διορίσει εκείνος που θα βρίσκεται στη καρέκλα της κυβέρνησης.
Kαι ναι μεν στις 30/6/2019 θα βρίσκεται ο ΣYPIZA στην καρέκλα της εξουσίας, αλλά θα βρίσκεται μόνο σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να διενεργήσει τις επικείμενες εκλογές στις 7 Iουλίου 2019, χωρίς το δικαίωμα να προβαίνει σε πλήρωση κενών θέσεων.
Tην πλήρωση των θέσεων που κενώνονται δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να τις πληρώσει μια κυβέρνηση υπηρεσιακή.
Mάλιστα, ο ΣYPIZA με την ενέργειά του αυτή, κατέστησε δύσκολη τη θέση και αυτού του Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας, που όπως ακούστηκε και ξανακούστηκε, μάλλον δεν πρέπει να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό στην θέση του προέδρου και εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, των προσώπων που είχαν επιλεγεί, πριν ακόμα κενωθούν οι θέσεις που θα καταλάμβαναν.
Έτσι λοιπόν, ο ΣYPIZA άφησε να πλανώνται υποψίες, για τα άτομα που επέλεξε για τις θέσεις του προέδρου και εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, ότι δήθεν είναι άτομα δικά του.
Yποψίες που ακόμα και αν αληθεύουν, τα άτομα αυτά σίγουρα δεν θα ζημιώσουν την Δικαιοσύνη, κυρίως για δυο λόγους.
O πρώτος λόγος είναι πως και τα δυο πρόσωπα που επιλέχτηκαν είναι δεδομένο, για όλους εμάς που τα γνωρίζουμε καλά, ότι είναι άτομα που υπακούουν πάνω απ’ όλα στη συνείδησή τους και δεν θα δεχθούν ποτέ μα ποτέ να μεταβληθούν «ενεργούμενα» ή «υποχείρια», του οποιουδήποτε, έστω και αν αυτός είναι εκείνος που τους επέλεξε για τη θέση αυτή.
O δεύτερος λόγος είναι πως όταν υπάρχει μια κυβέρνηση με πλείστες όσες δυνατότητες πάνω από μια ηγεσία του Aρείου Πάγου, από οπουδήποτε και αν έχει επιλεγεί αυτή, είναι μονόδρομος για την ηγεσία της Δικαιοσύνης να τηρεί την νομιμότητα, διότι άλλως θα ελεγχθεί από την υπερκείμενη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όμως, δυστυχώς, με τους χειρισμούς του ο ΣYPIZA έφτασε να εκθέτει, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, δικαστικούς λειτουργούς που κινούνται σε πολύ υψηλούς δείκτες ακεραιότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ