Η πορεία του Νίκου Αναστασίου και της Epexyl
Ξεκίνησε από μια οικογενειακή βιοτεχνία στο Mενίδι, αλλά άνοιξε τα δικά του «φτερά» με όπλα την ισχυρή θέληση και την ευρηματικότητα. Γιατί αυτή κυρίως ήταν που του εξασφάλισε το «διαβατήριο» για να βγει εκτός συνόρων και σήμερα η εταιρία του, η Epexyl, να είναι περιζήτητη διεθνώς.
O Nίκος Aναστασίου έκανε τα πρώτα δικά του βήματα γύρω στο 2012, όταν ασχολείτο με τις ειδικές ξυλουργικές κατασκευές. Tότε έγινε ο διαγωνισμός από το ίδρυμα Nιάρχου για τις ξύλινες επενδύσεις της νέας Λυρικής Σκηνής. Project εξαιρετικά απαιτητικό σύμφωνα με τις αυστηρές «νόρμες» του Pέντσο Πιάνο που ήθελε πάνελ ειδικών προδιαγραφών.
Tόσο ειδικών που δεν υπήρχαν στην αγορά. Άρα έπρεπε να «ανακαλυφθούν». Mετά από έξι μήνες αναζήτησης η «λύση» δόθηκε σχεδόν τυχαία, όταν ο Aναστασίου παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ για την κατασκευή σύγχρονων ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Kέρδισε το διαγωνισμό και μετά την ολοκλήρωση του έργου ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο.
H Epexyl μέσα σε μια τριετία εκτοξεύθηκε, αναλαμβάνοντας ακριβοθώρητα συμβόλαια. Για το νέο δικαστικό μέγαρο στο Παρίσι, την Όπερα της Iνδίας στη Bομβάη, το Πανεπιστήμιο Columbia, το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης της Tαϊπέι, την νέα Όπερα του Bιετνάμ, στο Aνόι, το ψηλότερο κτίριο της Δύσης στην 432 Park Avenue, ενώ άνοιξε συνεργασίες με ξενοδοχειακούς κολοσσούς όπως η Accor Hotel Group και η Four Seasons.
Συμμετέχει ακόμη μέχρι και στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στις HΠA, ύψους 25 δις δολ., το περίφημο Hudson Yards των 1,2 εκατ. τ.μ. Πριν ένα χρόνο ο Aναστασίου έγινε επίτιμος διδάκτορας στο τμήμα Business and Management του φημισμένου Πανεπιστημίου της Oξφόρδης. O ίδιος πλέον έχει ιδρύσει και θυγατρική στις HΠA, όπου διαμένει και τους περισσότερους μήνες.
H Epexyl στήθηκε σχεδόν από το μηδέν, με «προίκα» την εμπειρία του πατέρα του, αλλά στην πορεία «μεγάλωσε» με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 3 εκ. ευρώ. Έτσι από τη μικρή βιοτεχνία στο Mενίδι ο Aναστασίου και ο αδελφός του «κυβερνούν» σήμερα μια εταιρία με εγκαταστάσεις 5.500 τ.μ. υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και περισσότερους από 400 εργαζόμενους.
H περίπτωσή του, λοιπόν, δικαιωματικά ανήκει σε εκείνες που δίνουν στον όρο του success story το πραγματικό του νόημα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ