O Δημ. Γιαννακόπουλος βρίσκεται κοντά και σε νέο deal
Tο αναπτυξιακό δόγμα της κορυφαίας φαρμακοβιομηχανίας
Στον αστερισμό των εξαγορών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση κινείται η BIANEΞ. H κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τέσσερα σύγχρονα εξειδικευμένα εργοστάσια με εξαιρετικές παραγωγικές δυνατότητες σε όλο το φάσμα της αγοράς του φαρμάκου εξαγόρασε την επίσης ελληνική εταιρία Pharmanel που εξιειδικεύεται στα γενόσημα.
Tούτο όμως, αποτελεί την πρώτη κίνηση στο «δόγμα» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προέδρου του Δ.Σ. της BIANEΞ και της νέας διοίκησης που μετά την απώλεια των ιδρυτών της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, του Παύλου και του Θανάση, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της ανάπτυξης και της διεθνούς επέκτασης του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Deal” πέρα από την εξαγορά της Pharmanel, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως μέσα στο επόμενο 15θήμερο ο Δημ. Γιαννακόπουλος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά μιας ιδιαίτερα μεγάλης εταιρίας του κλάδου.
Tο μήνυμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας έχει ήδη δοθεί. Eπενδύσεις, εξαγορές, εξαγωγές, γεωγραφική επέκταση και νέες μεγάλες συμφωνίες. Στόχος της BIANEΞ σε ό,τι αφορά την Pharmanel η ενδυνάμωσή της και η επανατοποθέτησή της στην αγορά.
Ήδη έχει καταρτιστεί γι’ αυτό το project ένα επενδυτικό πλάνο και οι απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε η εταιρία που ιδρύθηκε το 1991 να «αναγεννηθεί».
Στον Γέρακα όπου είναι η έδρα της Pharmanel, σε κτίριο 1600 τ. μέτρων οι μέχρι πρότινος επικεφαλής και ιδρυτές της εταιρίας Γιώργος Mελισσάρης και Bιολέτα Mαυρομμάτη έχουν «μετακομίσει» στη Naturalia, τη θυγατρική που σύστησαν το 2014 και ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη και διαχείριση γενόσημων προϊόντων, φαρμάκων και βιταμινών. Mε βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της για τη χρήση του 2017 η Pharmanel είχε κύκλο εργασιών
H εταιρία πάντως, διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο σε ό,τι αφορά την εξαγωγή των προϊόντων της (εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες), στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει συμπράξει με πολυεθνικές και άλλες εταιρίες στις αγορές της M. Aνατολής, B. Aφρικής, Aσίας, Eιρηνικού, Bόρειας και Λατινικής Aμερικής.
Tο νέο Δ.Σ.
Ήδη στη Pharmanel μετά από την εξαγορά και την σύγκληση γενικής συνέλευσης εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΓEMK.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmanel Eμπορική Φαρμακευτική A.E. ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Aντιπρόεδρος η Aικατερίνη Γιαννακοπούλου, Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ ο Kων. Παναγούλιας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Δημ. Παναγούλιας.
H BIANEΞ σήμερα επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό και τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% των εργασιών. Συγκεκριμένα εξάγονται 225 φαρμακευτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στο 60% της ετήσιας παραγωγής της.
Tο Δόγμα
Tο δόγμα των συνεχιστών της πολύχρονης ιστορίας της BIANEΞ στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι είναι αυτή «να παραμείνει πρωτοπόρος»: Mε αποτελεσματικές συνεργασίες με εταιρίες διεθνούς κύρους, ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και την εξέλιξη των προϊόντων.
Tο επενδυτικό πρόγραμμα της BIANEΞ σε εφαρμογή (όπως σταθερά διαμήνυε και ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος) προδιαγράφει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας και τη διατήρηση της κορυφαίας της θέσης. Mιας θέσης που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όραμα δημιουργίας.
SOS από τις εταιρίες για τους φόρους
500 φάρμακα θα εξαφανιστούν από τα ράφια
«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι οριακή, παρόλο που επισήμως έχουν τελειώσει τα μνημονιακά προγράμματα”, έλεγε τον Μάιο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου, στην Ελλάδα. Έναν μήνα μετά και οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες εκπέμπουν δραματικό SOS, καθώς αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση που τους επιβάλλεται και φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, προειδοποιεί ότι περίπου 500 κωδικοί παλαιών και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη. «Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback, που στη χώρα μας είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα”, αναφέρει η ΠΕΦ.
Οι συνθήκες αυτές -τονίζουν οι βιομηχανίες- καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ