Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε ομιλία της, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
«H Θεσσαλονίκη στέλνει το μήνυμα της νίκης. Η λογική επιστρέφει στη χώρα με την ψήφο των πολιτών, στις 7 Ιουλίου, στο ΚΙΝΑΛ. Είναι η χρήσιμη ψήφος, είναι κρίσιμη ψήφος» είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Το δίλημμα είναι καθαρό: Δεν είναι Τσίπρας, ή Μητσοτάκης. Δεν είναι Μητσοτάκης, ή χάος. Το δίλημμα είναι ένα: Ισχυρό ΚΙΝΑΛ, ή νέες περιπέτειες».
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «ισχυρό ΚΙΝΑΛ σημαίνει δυνατό αντίβαρο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και τον ανεύθυνο λαϊκισμό», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί την «εγγύηση» απέναντι σε μια «ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ και απέναντι σε έναν ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν μας απασχολούν εμάς οι υπουργικές καρέκλες, δεν είναι αυτοσκοπός μας η εξουσία. Μας ενδιαφέρει η ελληνική κοινωνία» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι διαχρονικά απέναντι σε πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του και πρόσθεσε:
«Αλλά, ταυτόχρονα, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, γιατί εμείς την εθνική συνεννόηση την εννοούμε στην πράξη για τα μεγάλα θέματα, τα εθνικά μας ζητήματα, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, την αλλαγή του εκλογικού νόμου»
«Γιατί πολλοί χύνουν δάκρυα για τον κίνδυνο να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική, αλλά κρύβουν από τον ελληνικό λαό μια σοβαρή λεπτομέρεια. Αν στην επόμενη Βουλή εμείς δεν έχουμε αρκετή δύναμη δε θα βρεθούν οι διακόσιοι βουλευτές για να αλλάξει οριστικά η απλή αναλογική και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες» συνέχισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:
«Με μια αχαλίνωτη Δεξιά που θα σαρώσει κατακτήσεις και με ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο τον ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα παρά πόδας, η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες, η χώρα κινδυνεύει να καεί…. Μοναδική εγγύηση αποτελεί ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ».
«Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε, αποδοκιμάστηκε και φεύγει, αφήνει όμως βαριά κληρονομιά» είπε η κ. Γεννηματά που μνημόνευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για «την εθνική συμφιλίωση», αντιπαραβάλλοντας τις πρακτικές του με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, αναφερόμενη, ειδικότερα στη φορολογία, στις συντάξεις, στους πλειστηριασμούς, στην κατάσταση στα νοσοκομεία, στο θέμα της ΔΕΗ, καθώς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα, λέγοντας, ότι ο κ. Τσίπρας «κάλυψε συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και έγινε με όλη την πολιτική του ο μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη».
«Καλλιέργησε τον διχασμό. Έκανε παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα. Τα έδωσε όλα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρέδωσε τη μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Χειρίστηκε χωρίς σοβαρή προετοιμασία και από θέση αδυναμίας τη σχέση με την Τουρκία» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Έχει χρέος μέχρι τις εκλογές να μη ζημιώσει με τις πράξεις του τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι βασίζει την πολιτική της στις «οριζόντιες φοροαπαλλαγές, που το έκανε και παλαιότερα αλλά δεν ήρθε η ανάπτυξη», ότι «αποδέχεται πλήρως τον ρόλο του Υπερταμείου, τον ρόλο της υποτέλειας» και παραπέμπει «στις καλένδες» τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το ύψος των πλεονασμάτων και πρόσθεσε: «Δεν είναι λύση η επιστροφή της Δεξιάς».
Η κ. Γεννηματά αμφισβήτησε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» στις πολιτικές της ΝΔ.
«Σε ποια πολιτική της Δεξιάς μπορεί να είναι ανάχωμα ο κ. Τσίπρας;» είπε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι η παλιά original Δεξιά. Και ο κ. Τσίπρας δημιούργησε τη νέα Δεξιά. Είναι δύο όψεις της συντήρησης. Γυρίστε τους την πλάτη».
Η κ. Γεννηματά είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους «ενώνει» ένα κοινό «μυστικό».
«Βρήκαν την ευκαιρία στα χρόνια της κρίσης για να ολοκληρώσουν την επίθεση στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ξεκίνησαν το 1989 απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ» είπε η κ. Γεννηματά.
«Και αποκαλύφθηκε η αλήθεια από τον κ. Γιούνκερ. Τι μας είπε ο κ. Γιούνκερ; Μας είπε, ότι τα στοιχεία της οικονομίας, δεν παραποιήθηκαν ποτέ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά παραποιήθηκαν για πολλά χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Καραμανλή από το 2004 ως το 2009» συνέχισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γιατί ο κ. Τσίπρας στηρίζεται στην Καραμανλική συνιστώσα όλα αυτά τα χρόνια και γιατί στελέχη της λαϊκής Δεξιάς είναι μέχρι αυτή την ώρα στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ».
Μίλησε επίσης για τις αναφορές του κ. Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου και συνέχισε: «Ποιος; Ο συγκυβερνήτης του ακροδεξιού κ. Καμένου, το βαρίδι της Αριστεράς, παριστάνει σήμερα τον αριστερό. Οι προοδευτικοί πολίτες τώρα ξέρουν, γνωρίζουν καλά. Είτε ψηφίσεις Τσίπρα, είτε Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής, αυτή είναι η αλήθεια».
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι ζητά «ισχυρή στήριξη στο ΚΙΝΑΛ» για να αποτραπεί η «οπισθοδρόμηση» και ο «ρεβανσισμός» και για «πάμε μπροστά». «Για μας το μπροστά σημαίνει αυτόνομη πορεία, ανεξάρτητη γραμμή, κανένας συμβιβασμός».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε ότι το κοινωνικό κράτος σήμερα είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ» και ότι για το ΚΙΝΑΛ «δεν είναι σημαία ευκαιρίας», αλλά «πυλώνας ανάπτυξης».
«Το Σχέδιο Ελλάδα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Το κοινωνικό κράτος είναι δικό μας έργο. Το χτίσαμε από το μηδέν. Οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, έχουν την σφραγίδα των δικών μας πολιτικών.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τις δώδεκα προτάσεις του κόμματος της για μείωση της φορολογίας από το 29% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, πλήρη απαλλαγή για τρία χρόνια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (συνταξιοδότησης) για τους νέους επιχειρηματίες, «πραγματική» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις εφορίες σε 120 δόσεις, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις, αύξηση του κατώτερου μισθού μέσω των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, κ.α.
Επίσης, δεσμεύτηκε, για νέο ΕΚΑΣ με κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και κατώτερο εισόδημα 700 ευρώ για το ζευγάρι, σταδιακή ενίσχυση παλαιών και νέων συντάξεων ανάλογα με τα δημοσιονομικά και την πορεία της οικονομίας, μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά πέντε μονάδες για ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% και αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και διακόσια ευρώ το μήνα επί 3 χρόνια στις οικογένειες για κάθε νέο παιδί.
Υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι στην «τρίτη θέση» του πολιτικού συστήματος και επιτέθηκε στη Χ.Α. «Κλείσαμε οριστικά τον δρόμο στους φασίστες» είπε η κ. Γεννηματά.
«Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε τις προοδευτικές λύσεις για αυτό ζητάμε τώρα, στις 7 Ιούλη, καθαρή εντολή ισχυρό ΚΙΝΑΛ που έχει ανάγκη η χώρα» τόνισε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Γιατί ισχυρή εντολή μπορεί να αποτρέπει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναμώσει τώρα, καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Μην απεμπολήσετε την προοδευτική ταυτότητα σας. Να κλείσουμε οριστικά τον δρόμο στην ανευθυνότητα και στη συντήρηση» είπε η κ. Γεννηματά.
Στην εξέδρα ανέβηκαν μαζί της και χαιρέτισαν στο τέλος της ομιλίας της οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.