«Φάνηκε αμετανόητος, ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, Νίκη Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ.
«Δυστυχώς φαίνεται να είναι αμετανόητος ως προς ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, που είχε τέτοιες καταστροφικές συνέπειες, είχε να πει απλά ότι “ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά οι άλλοι είχαν προετοιμαστεί καλύτερα” […] ενώ μιλάμε για μία εξάμηνη περίοδο, που είχε δραματικές συνέπειες για όλο τον πληθυσμό της χώρας ή εν συνεχεία για το Μάτι είπε ότι δεν ήξερε ότι η κάμερα που έβλεπε απέναντι είχε ζωντανή σύνδεση», εξήγησε η κ. Κεραμέως.
«Θεωρώ θετικό ότι πήγε στον ΣΚΑΪ, ότι έληξαν αυτό το εμπάργκο, παρά βεβαίως το γεγονός ότι υπήρχε ξεκάθαρη γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι όποιος πήγαινε στον ΣΚΑΪ θα διαγραφεί, δεν θα είναι υποψήφιος», πρόσθεσε η τομεάρχης της ΝΔ παρατηρώντας ωστόσο ότι: «Τη Δευτέρα ήταν να γίνει το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κι ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι η Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή της ηγεσίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σύνοδος Κορυφής έγινε, ο πρωθυπουργός επέλεξε να φύγει, όχι για να πάει στο debate, αλλά για να πετάξει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Ηράκλειο Κρήτης, να κάνει μια κομματική ομιλία, την επομένη να πάει στον ΣΚΑΪ, ενώ την ίδια ώρα γινόταν αυτή η κορυφαία διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της ΕΕ και η χώρα μας είχε εκχωρήσει την εκπροσώπησή της σε έναν άλλον πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της ΝΔ, εφόσον η κάλπη της Κυριακής δεν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση η κ. Κεραμέως διευκρίνισε: «Το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, εάν και εφόσον η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία είναι πραγματικά ένα μυστήριο. Ακούμε για ψήφο ανοχής, ακούμε διάφορα σενάρια. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε διάφορα σενάρια τρεις μέρες πριν από τις εκλογές μας, δείχνει ότι δεν μπορεί κανείς να βασιστεί σε αυτή την εναλλακτική. Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αν και βεβαίως και θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το σχέδιο που προτείνει η ΝΔ σε σχέση με την εφαρμογή της η κ. Κεραμέως διευκρίνισε: «Είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Εμείς χρησιμοποιήσαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε, όταν ακόμη δεν είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα στη γείτονα χώρα. Καταθέσαμε πρόταση μομφής, το ύψιστο κοινοβουλευτικό εργαλείο που διαθέταμε, όταν ακόμα δεν είχε γίνει δημοψήφισμα, όταν ακόμα δεν είχε αλλάξει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Και το κάναμε για να πιέσουμε και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι εν τέλει από ό,τι φαίνεται έδωσαν το στιλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αυτή υπογράφηκε, έγινε νόμος του κράτους και μάλιστα υπέρτερης ισχύος, δεδομένου ότι πρόκειται για διεθνή σύμβαση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να εστιάσουμε πολύ στο rebranding της Μακεδονίας μας, να εστιάσουμε πάρα πολύ στο να θωρακίσουμε τα μακεδονικά μας προϊόντα, στο να αγωνιστούμε για το branding αυτό της Μακεδονίας. Ο πρόεδρός μας έχει πει ευθέως ότι διατηρεί το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφορικά με την επιλογή της Γερμανίδας νυν υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι «είχε έλθει στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες, είχε γίνει μία κοινή εκδήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην εκδήλωση αυτή είχε συγχαρεί προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ».
Ερωτηθείσα, εξάλλου, για την πρόταση της ΝΔ σε σχέση με το εισαγωγικό σύστημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Σεβόμαστε πάνω από όλα τις ανάγκες των μαθητών, έχουμε πει ότι αν και εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τη βασική δομή του συστήματος, όπως αυτό ψηφίστηκε για τα παιδιά που θα πάνε τώρα Γ’ Λυκείου και θα ξεκινήσει ένας ενδελεχής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προβούμε σε σημαντικές βελτιώσεις αναδιάρθρωσης του συστήματος αυτού. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε βελτιωτικές κινήσεις, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ύλη».