«Αυτό το οποίο γίνεται τον τελευταίο καιρό ουσιαστικά δεν είναι μία αντιπαράθεση προγραμμάτων, είναι η αντιπαράθεση προγράμματος από τη μια πλευρά και προπαγάνδας από την άλλη. Μιας προπαγάνδας διαστρεβλωτικής για τις θέσεις μας (…)Θα απαντάμε αποφασιστικά, θα ανατρέπουμε την προσπάθεια παραμόρφωσης του προγράμματός μας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104, 9 FM».
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης λέγοντας ότι «προφανώς δεν είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ κάτι τέτοιο, το θέμα έληξε, έληξε άμεσα, τελείωσε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι αυτή η άποψη δεν είναι άποψη του κόμματος» και σημείωσε ότι, δεν υπάρχει θέμα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες: «Ούτε αυτό τίθεται και αυτό έχει διαψευστεί. Η πρόταση της ΝΔ έχει κατατεθεί εδώ και μήνες επαναλαμβανόμενα και σταθερά, μιλάμε για το συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων (…) δεν έχει κανένας πρόθεση να εκχωρήσει την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις επιστολές για το “Μακεδονικό” που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως: «Από τη στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής βγήκε και μίλησε στη Θεσσαλονίκη και σηματοδότησε και με τη δική του ενεργή συμμετοχή, την πανστρατιά της ΝΔ, μια πανστρατιά που απευθυνόταν πια σε όλο το φάσμα της κοινωνίας από τις παρυφές της απαράδεκτης εθνικιστικής, ακραίας δεξιάς έως την Κεντροαριστερά, αυτό δημιούργησε μια ανησυχία, έναν προβληματισμό. Θεωρώ ότι η αντεπίθεση μετά με τη δημοσιοποίηση γνωστών – εδώ και πολλά χρόνια – επιστολών ήταν ένα ανακλαστικό εκδικητικότητας και πανικού».
Οι επιστολές ήταν γνωστές στην κοινή γνώμη – τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος- «την στιγμή που είχαν συντελεστεί» και πρόσθεσε: «Ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών τότε. Η επιστολή αυτή, η οποία προχθές δημοσιοποιήθηκε σαν μείζονα αποκάλυψη, είχε δημοσιοποιηθεί ήδη εκείνες τις ημέρες. Ποια είναι η ουσία; Η ουσία ήταν ότι είχε προηγηθεί εκείνη την εποχή, το 2005, αναγνώριση από τις ΗΠΑ με το όνομα “Μακεδονία” της βόρειας γείτονός μας. Αυτό αν έμενε χωρίς διαπραγμάτευση από εκεί και πέρα θα ήταν – και ήταν – ένα πράσινο φως για μια χιονοστιβάδα αναγνωρίσεων διμερών από τα κράτη της διεθνούς κοινότητας των Σκοπίων, με το όνομα Μακεδονία σκέτο. Έπρεπε λοιπόν, πολύ γρήγορα να ανασταλεί αυτή η τάση και να επανεκκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία. Εκεί κάναμε ένα τακτικό βήμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε κίνησή μας θα την απέρριπτε ο Γκρούεφσκι, διότι αισθανόταν ισχυρός μέσω της αναγνώρισης των ΗΠΑ. Τι ήταν λοιπόν η ουσία αυτού του τακτικού ελιγμού; Χωρίς να δεσμευτούμε, να μεταφέρουμε την πίεση από εμάς -την ασφυκτική του διεθνούς παράγοντα και της διεθνούς κοινότητας- στον Γκρούεφσκι αποδεικνύοντας και δείχνοντας στον κόσμο ότι αυτός είναι ο αδιάλλακτος».
«Τι είχαμε πει τότε; Ότι αποδεχόμαστε ως βάση διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί τις θέσεις μας, αυτή την πρόταση του Νίμιτς. Αυτό σε διπλωματικούς όρους είναι ότι στο επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης θα λέγαμε όχι, θα το απορρίπταμε, διότι λέμε εκκίνηση για διαπραγμάτευση, δεν ήταν ποτέ η τελική μας θέση και με αυτή τη θέση ποτέ δεν συμφωνήσαμε. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται τρία χρόνια μετά. 31 Μαρτίου 2008 πριν το Βουκουρέστι ο Καραμανλής στέλνει μια επιστολή σε όλους τους ηγέτες της Δύσης λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία και γι’ αυτό εγώ δεν θα συναινέσω να μπουν και στο ΝΑΤΟ. Αυτή την επιστολή γιατί δεν τη δημοσιεύουν;», πρόσθεσε.
Για την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να προβεί σε έρευνες στην οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «αυτό απαντάται με μια πανστρατιά και δραστηριοποίηση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων που έχει η χώρα στη διάθεσή της σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας πως «η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει δύο πράγματα: Εάν διαβεί το κατώφλι της λογικής θα βρει όλους τους Έλληνες ενωμένους πρώτα από όλα, αποφασισμένους και με επιχειρησιακή επάρκεια αποτροπής κάθε πρόκλησης και κάθε παράνομης προσβολής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».