Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου, στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι καγκελάριοι της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ και της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, Ζόραν Ζάεφ, Μπόικο Μπορίσοφ και Έντι Ράμα. Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.
Βασικό αντικείμενο της Συνόδου αποτέλεσε η ενίσχυση της συνεργασίας και της συνδεσιμότητας μεταξύ των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με έμφαση στις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκφράσθηκε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αξιολογήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων που οι χώρες αυτές έχουν δεσμευθεί να εκπληρώσουν.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμβάλλουν, όπως επισημάνθηκε, ήδη τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη, ενώ ορισμένοι εκ των παριστάμενων ηγετών τόνισαν ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης είναι σημαντικό και για τα Βαλκάνια, αλλά και για τη σταθερότητα και την ευημερία της ίδιας της ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον «καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου, αναδεικνύοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιτομή της συμβολής αυτής στη σταθερότητα της περιοχής», όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Περαιτέρω, ανέπτυξε τις προτεραιότητες της χώρας μας στην προώθηση της συνδεσιμότητας, αναφερόμενος σε εμβληματικά εγχειρήματα στους τομείς των υποδομών μεταφορών και ενέργειας. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο στην αναβάθμιση των σχετικών υποδομών που διευκολύνουν τις συναλλαγές τόσο μεταξύ ανατολής και δύσης όσο και μεταξύ βορρά και νότου.
Η αναβάθμιση υποδομών όπως σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες αλλά και θαλάσσιες συνδέσεις φέρνουν εγγύτερα τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών της περιοχής, διευκολύνοντας παράλληλα τις συναλλαγές και επιτρέποντας την αξιοποίηση πολύμορφων μεταφορών (multimodal), συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Στην ενέργεια, η χώρα μας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν πως πρωτοβουλίες όπως οι αγωγοί TAP, IGB, IBR, IBS κ.ά. ενισχύουν τον κάθετο ενεργειακό διάδρομο από τα Βαλκάνια στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και τον Νότιο ενεργειακό διάδρομο από την Κασπία στην Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, σημειώνουν πως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το νέο τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη διανοίγουν νέες προοπτικές για την ενεργειακή συνεργασία σε μια περιοχή που εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο ως σημαντικός κόμβος ενέργειας.
Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται εν προκειμένω, όπως επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και την αντιμετώπιση της άνισης ανάπτυξης με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες της περιοχής.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως έκαναν γνωστό οι διπλωματικές πηγές, τονίσθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην προώθηση της διασυνδεσιμότητας από το 2014 μέχρι σήμερα, η εν γένει στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και η δημιουργία ευκαιριών μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεανικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία -με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αποσκοπεί στην υποβοήθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων και της επίλυσης διαφορών στην περιοχή, καθώς και μέσω της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας, της δημιουργίας δικτύων και της προσέλκυσης επενδύσεων. Η χώρα μας προσχώρησε ως πλήρες μέλος το 2018.