Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκαν σε επίπεδα που σχεδόν εναρμονίζονται με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανήλθε στην εξουσία, επισημαίνει σε ανάλυσή της με αφορμή το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, η UBS.
Όπως τονίζει, το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης έθεσε τέλος στη θητεία του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.
Προεκλογικά, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει στο πρόγραμμά της περικοπές δαπανών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φορολογικές ελαφρύνσεις και πρόσθετες μειώσεις φόρου. Τα εν λόγω μέτρα δύνανται να συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης.
Η οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, σε σύγκριση με την περίοδο των προηγούμενων εκλογών, όταν το 2015 η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που απέτυχε να αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου βρέθηκε σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Από τότε μέχρι σήμερα, η ανεργία μειώθηκε από 28% σε 18%, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά.
“Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν ικανοποιητικές αποδόσεις την τρέχουσα χρονιά. Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο cash buffer (“μαξιλάρι ρευστότητας”) θα διατηρήσουν από κοινού το ρόλο τους ως παράγοντες στήριξης της αγοράς.
Εντούτοις, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, καθώς επηρεάζονται τόσο από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και το τοπίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και από τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη”, αναφέρει ο Mark Haefele, chief investment officer της UBS.