Μετά από μια περιπέτεια ενός χρόνου η ενήλικη αρσενική χελώνα καρέττα που της δόθηκε το όνομα Wallace επέστρεψε στα οικεία θαλάσσια νερά της Κρήτης σε μια δημόσια εκδήλωση που έλαβε χώρα την 1η Ιουλίου, στο Ρέθυμνο.
Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, στις 30 Ιουνίου 2018, όταν η χελώνα βρέθηκε στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, φέροντας σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το κέλυφος. «Την είδα σε τέτοια κατάσταση που σκέφθηκα ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για το ζώο να μην υποφέρει άλλο» δήλωσε ο Οδυσσέας Παξινός, υπεύθυνος του προγράμματος Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αμέσως ο Wallace, ταξίδεψε στον Πειραιά με οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ, όπου τον περίμεναν οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα άρχισε η μακρόχρονη πορεία της περίθαλψής του, κράτησε πάνω από ένα χρόνο! Τα τραύματα του Wallace έκλεισαν και η επανένταξή του ήταν επιτυχής.
Έτσι, στις 30 Ιουνίου 2019 άρχισε το ταξίδι της επιστροφής του στο Κρητικό πέλαγος, με τη βοήθεια των ανθρώπων που τον διέσωσαν, της ΑΝΕΚ και του Λιμενικού Σώματος. Η επιστροφή του Wallace στη θάλασσα την 1η Ιουλίου, στο Ρέθυμνο ήταν μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ, με την υποστήριξη και χορηγία της GrecotelHotelsandResorts.
Οι δυνατοί άνεμοι και τα μεγάλα κύματα εκείνης της ημέρας δεν εμπόδισαν τους περίπου 350 φίλους που ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν. Στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στα Μισίρια Ρεθύμνου, κοινό και εθελοντές παρακολούθησαν το μεγαλοπρεπές ζώο να επιστρέφει στο σπίτι του, στη θάλασσα και να φεύγει μακριά από την ακτή και τους ανθρώπους.
«Είμαι ευτυχής που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχα δίκιο. Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στις θάλασσες του πλανήτη από την εποχή των δεινοσαύρων, και έχουν αξιοθαύμαστες αντοχές» καταλήγει ο Οδυσσέας.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αποτελεί μέρος του προγράμματος TUI TURTLE AID Greece, της TUI CareFoundation και διοργανώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στα θέματα προστασίας της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στην Κρήτη.
Πάνω από 300 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας γίνονται κάθε χρόνο στην Κρήτη και τα προγράμματα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση και την προστασία της ωοτοκίας γίνονται στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς.