«Αντάρτικο» προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνουν οι αναδυόμενες οικονομίες απαιτώντας να γίνει επανεξέταση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεδομένου –όπως υποστηρίζουν- ότι οι προοπτικές διάσωσης είναι αβέβαιες.
Μιλώντας στους Financial Times αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χωρών εκφράζουν ακόμα πιο έντονα την άποψη που κυκλοφορεί και θέλουν το haircut το οποίο υφίστανται οι ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της διάσωσης να μην επαρκεί.
Βέβαια, οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να κινδυνεύσουν ένα φαινόμενο ντόμινο, προτείνοντας στο ΔΝΤ να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ωστόσο, δεν κρύβουν την άποψή τους ότι το ταμείο αναλαμβάνει υπερβολικό ρίσκο.
Αυτές οι αντιδράσεις πιέζουν την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλείται σύντομα να αποφασίσει πόσα δάνεια θα δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο Paulo Nogueira Batista, που εκπροσωπεί τη Βραζιλία και οκτώ άλλες χώρες στο δ.σ. του ΔΝΤ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι πολύ σκληρό, ενώ αντίθετα η συμφωνία διάσωσης είναι πολύ επιεικής με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Arvind Virmani, που εκπροσωπεί την Ινδία, δήλωσε ότι η διάσωση αντιμετωπίζει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας αλλά αφήνει τη χώρα με ένα μεγάλο χρέος, που εγείρει τον κίνδυνο μιας μελλοντικής χρεοκοπίας.