Τη μείωση της παγκόσμια ζήτησης για πετρέλαιο που αντλούν τα κράτη-μέλη του την επόμενη χρονιά προβλέπει ο ΟΠΕΚ, καθώς οι ανταγωνιστές του παράγουν περισσότερο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για μια επιστροφή σε πλεόνασμα παρά της συμφωνία υπό τον ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής.
Παρουσιάζοντας τις πρώτες προβλέψεις του για το 2020 σε μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι ο κόσμος θα χρειαστεί 29,27 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 14 κράτη-μέλη του την επόμενη χρονιά, κατά 1,34 εκατ. λιγότερα βαρέλια την ημέρα σε σχέση με φέτος.
Η μείωση στη ζήτηση για το αργό του ΟΠΕΚ τονίζει την ώθηση που δίνει στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και την παραγωγή των ανταγωνιστών του η πολιτική του Οργανισμού να στηρίξει τις τιμές μέσω του περιορισμού της παραγωγής. Αυτό ενδεχομένως δίνει μεγαλύτερο περιθώριο στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, που είναι κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του προέβλεψε επίσης ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως και φέτος και η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με τον φετινό ρυθμό, παρά την βραδύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα.
“Η πρόβλεψη για το 2020 βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υλοποιηθούν περαιτέρω καθοδικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα ότι δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω τα θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο”, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στις οικονομικές του προοπτικές. “Το Brexit θέτει έναν πρόσθετο κίνδυνο, όπως και η συνέχιση της τρέχουσας επιβράδυνσης στη μεταποιητική δραστηριότητα”.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του παρέτειναν την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2020, επικαλούμενοι την ανάγκη να αποφευχθεί η συσσώρευση των αποθεμάτων που θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου των κρατών-μελών του μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 68.000 βαρέλια την ημέρα στα 29,83 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πάνω από την πρόβλεψη για τη ζήτηση το 2020. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει πλεόνασμα της παραγωγής το 2020 άνω των 500.000 βαρελιών την ημέρα εάν ο ΟΠΕΚ συνεχίζει την άντληση αργού με τον ρυθμό του Ιουνίου και οι υπόλοιπες συνθήκες παραμείνουν σχετικά αμετάβλητες.