Αποφασισμένοι εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τόσο ο αντιπροέδρος της ΕΠΟ Νικόλας Ανασόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, να σταματήσει επιτέλους η βία στα ελληνικά γήπεδα.
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι η μήτρα της βίας, αλλά μπορεί να είναι η στέγη της», τόνισε ο αντιπροέδρος της ΕΠΟ Νικόλας Ανασόπουλος.
«Ζούμε την περίοδο εκδίκησης των θεσμών και της παρακμής, από όποια οπτική γωνία και να το εξετάσουμε. Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως και οι δύο είχαν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, στο πλαίσιο της έρευνας της για τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Ραντεβού με Παπουτσή
Την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο ενημέρωσης της προκειμένου να συντάξει το πόρισμα με τις προτάσεις της.
Ακραία κοινωνικά στοιχεία
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Ανασόπουλος υποστήριξε ότι η βία ήταν ελέγξιμη πριν μερικά χρόνια και απέδωσε την έξαρση της στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στους συνδέσμους φιλάθλων έχουν παρεισφρύσει ακραία κοινωνικά στοιχεία.
Ταυτόχρονα, μίλησε για τεράστια οικονομικά συμφέροντα που μπήκαν στο ποδόσφαιρο και γεννούν αυτές τις παράνομες λειτουργίες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια πολύ καλή και ειλικρινής συνεργασία της ΕΠΟ με την εξουσία, για να μην ξεφύγει η κατάσταση.
«Ερμαφρόδιτος» ο νόμος στο ποδόσφαιρο
Ο κ. Ανασόπουλος χαρακτήρισε «ερμαφρόδιτο» το νόμο στο ποδόσφαιρο, που όπως είπε, γέννησε προβλήματα, τόσο στον έλεγχο των προσώπων που εμπλέκονται με ομάδες, όσο και στη λειτουργία του αθλήματος.
«Είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας ο έλεγχος για το ποιος έχει άδεια, ποιος είναι κάτοχος μετοχών Ανώνυμων Εταιριών στο ποδόσφαιρο, πως λειτουργούν τα όργανα. Τους προέδρους ποδοσφαιρικών σωματείων Γ και Β κατηγορίας δεν τους ξέρει κανένας, ούτε και οι φίλαθλοι. Είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε να είχε λυθεί χθες», τόνισε, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν άνθρωποι με πραγματική αγάπη για το ποδόσφαιρο που έμειναν με δυσκολίες, αλλά αναγκάζονται σήμερα να συναλλάσσονται με ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με το χώρο. Αυτό έχει φέρει και τα στημένα παιχνίδια, γιατί είναι τελείως διαφορετικός ο στόχος τους. Έχουν μάλιστα και την τεχνογνωσία πώς να ξεπερνούν τους νόμους.
Η διαφθορά έχει να κάνει με τα ίδια τα πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί με το ποδόσφαιρο και σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν νομική υπόσταση πάρα πολλοί από αυτούς, και δεν θα επιτρεπόταν να έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες. Εκεί εστιάζεται η παραλειτουργία του ποδοσφαίρου».
Μερίδιο ευθύνης και τα ΜΜΕ
«Η μεγαλύτερη αιτία στις ακρότητες που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και που πολλές φορές αναζητούν και βρίσκουν κοινωνική νομιμοποίηση, αλλά και άλλοθι, είναι η λειτουργία των θεσμών», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε:
«Ζούμε την περίοδο εκδίκησης των θεσμών, περιόδους παρακμής, από όποια οπτική γωνία και να το εξετάσουμε και πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα».
Ο κ Πολυζωγόπουλος μίλησε ακόμα για άκρατη δημαγωγία, αλλά και «ηθική αυτουργία» που είναι μεγαλύτερο αδίκημα σε μέγεθος, όπως είπε, από αυτόν που διαπράττει βία, αποδίδοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στο τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα από τα ΜΜΕ. Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος στην πρόληψη και όχι στα μέτρα καταστολής λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι προληπτικές πολιτικές πρέπει να διευρυνθούν να ενισχυθούν εφαρμοστούν. Οι Νορβηγοί μας θυμίζουν ότι στα φαινόμενα αυτά απαντάς με μεγαλύτερη δημοκρατία αφού έχεις φτιάξεις ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο το σέβονται πρώτα αυτοί που το έφτιαξαν και μετά οι πολίτες».