Μνήμες ελληνικής κρίσης ξυπνούν αυτές τις μέρες για πολλούς γερμανούς βουλευτές αφού εν μέσω των θερινών τους διακοπών καλούνται να επιστρέψουν στο Βερολίνο για μια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής.
Καλοκαίρι του 2015, η ελληνική κρίση στο αποκορύφωμά της. Στις 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία τακτική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής πριν οι βουλευτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο λίγο πριν παραδοθεί και ο ίδιος στη θερινή ραστώνη, ο τότε πρόεδρος της Bundestag Λάμερτ προειδοποιούσε τους βουλευτές ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων στο ζήτημα της Ελλάδας θα ξαναβλέπονταν μάλλον πριν το Σεπτέμβρη και την επόμενη τακτική συνεδρίαση. «Γι΄ αυτό μην κολυμπήσετε φέτος πολύ στα ανοιχτά… Καλό θα ήταν να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο να περάσει ολιγοήμερες διακοπές στο Βερολίνο και σε κοντινή απόσταση από τη Βουλή προκειμένου να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο», είχε πει. Πράγματι, λίγες εβδομάδες αργότερα οι βουλευτές κλήθηκαν εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν επί του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.
Φέτος, όπως γράφει η Deutsche Welle, ο νυν πρόεδρος Σόιμπλε δεν πρόλαβε να δώσει την ίδια συμβουλή στους βουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος στις 28 Ιουνίου. Έτσι την ερχόμενη Τετάρτη οι 709 βουλευτές καλούνται στην Bundestag με την εξής ημερήσια διάταξη: ορκωμοσία της νέας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ μετά την εκλογή της φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, προγραμματικές δηλώσεις της νέας υπουργού και τοποθετήσεις κομμάτων. Η προβλεπόμενη διάρκεια είναι στα 80 λεπτά.
Στα 100.000 ευρώ το κόστος
Τις τελευταίες μέρες όλοι οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί είτε με sms είτε με e-mail από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
Τα ερωτήματα που απασχολούν τώρα τον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία είναι εάν αυτό είναι όντως αναγκαίο και εν τέλει πόσο θα κοστίσει στο φορολογούμενο; Σύμφωνα με τη διοίκηση της Bundestag το κόστος δεν μπορεί να προσδιοριστεί, κυρίως επειδή δεν καταγράφονται ξεχωριστά τα οδοιπορικά των βουλευτών. Εκείνοι που βρίσκονται εντός Γερμανίας μπορούν να ταξιδέψουν όπως πάντα δωρεάν με τους σιδηροδρόμους. Τα κόστη των μετακινήσεων από το εξωτερικό ωστόσο καθώς και της μετέπειτα επιστροφής στον τόπο διακοπών αναλαμβάνει η Βουλή.
Παλαιότερες έκτακτες συνεδριάσεις είχαν εκτιμηθεί στα 100.000 ευρώ περίπου. Ακόμη και ο Σύνδεσμος των Φορολογούμενων όμως, που βάζει πάντα στο μικροσκόπιο την παραμικρή δαπάνη, φαίνεται αυτή τη φορά αρκετά επιεικής. «Η δημοκρατία έχει κόστος», επισημαίνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Χολτσνάγκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Βουλή «θα πρέπει να φροντίσει ώστε αυτό να κινείται σε λογικά πλαίσια».
Σπάνιες οι συνεδριάσεις εν μέσω θέρους
Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν πρόσθετες, αντικειμενικές δυσκολίες. Η αίθουσα της γερμανικής Βουλής επιδέχεται φέτος το καλοκαίρι ένα «λίφτινγκ» ανακαίνισης. Έτσι η έκτακτη συνεδρίαση θα γίνει στο παρακείμενο κτήριο Πάουλ Λέμπε όπου γίνονται, μεταξύ άλλων, συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Οι έκτακτες συνεδριάσεις της γερμανικής Βουλής εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο. Το 1978 οι γερμανοί βουλευτές κλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να αποφασίσουν την άρση της ασυλίας βουλευτή, το 1964 για να συζητήσουν την αύξηση των τελών τηλεφωνικών κλήσεων κατά 0,02 γερμανικά μάρκα.
Έκτακτη συνεδρίαση εκτός Βουλής έχει επίσης πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και δη πάλι λόγω ανακαίνισης. Στις 29 Ιουλίου του 1953 οι βουλευτές είχαν κληθεί όχι στη Βουλή της τότε πρωτεύουσας, της Βόννης, αλλά στο ραδιομέγαρο της τότε Βορειοδυτικής Ραδιοφωνίας στην Κολωνία. Την επιστροφή των εκδρομέων βουλευτών είχε προκαλέσει όπως και σήμερα η ορκωμοσία του νέου υπουργού Άμυνας.