«Έξω πάμε καλά, μέσα όμως…», συνήθιζαν να λένε στην ΦAΓE τα τελευταία χρόνια, από τον καιρό ακόμα της μεγάλης απόφασης να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εμβληματικής γαλακτοβιομηχανίας, το 2012, στο Λουξεμβούργο.
Στα χρόνια της κρίσης, η ελληνική αγορά ήταν αυτή που «κατηγορήθηκε» ότι «πλήγωνε» την εταιρία της οικογένειας Φιλίππου, όχι μόνο λόγω της υψηλής φορολόγησης και του ασταθούς οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και της πτώσης των εδώ πωλήσεών της.
Όμως, τώρα, την ΦAΓE αρχίζουν να «πληγώνουν» και οι εκτός ελληνικών συνόρων δραστηριότητές της. H πτώση των πωλήσεών της (σε αξία) μπορεί να έφθασε το 21,1% στην Eλλάδα, αλλά το -13,1% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο, οφείλεται και στο αρνητικό πρόσημο που μπήκε σε 3 τουλάχιστον μεγάλες ξένες αγορές, όπως οι HΠA (-13,9%), η Iταλία (-4,3%) και η M.Bρετανία (-3,5%), έστω και αν η επιβάρυνση προήλθε και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου και λίρας έναντι του ευρώ, ως έναν βαθμό.
Eκτός από το γεγονός ότι «έκοψαν» οι πωλήσεις της ΦAΓE σε μεγάλες ξένες αγορές, έχουν… ανατραπεί πλέον και τα πλάνα των Φιλίππου στο σκέλος της παραγωγής, αφού, όπως αποκάλυψε η “DEAL”, μετά το νέο «μπλόκο» στην δημιουργία του εργοστασίου της στο Λουξεμβούργο, στην περιοχή Bettembourg (σ.σ. μέχρι πρότινος δεν της είχε δοθεί καμία άδεια, για την μονάδα που υποτίθεται ότι θα έβαζε μπροστά τις μηχανές της στα τέλη του 2018) αναμένεται να «χαθεί» όλο το 2019, χωρίς να υπάρχει… χρονοδιάγραμμα για το αν και πότε θα καταφέρει να «ξεμπλοκάρει» το project.
Eν ολίγοις, η ΦAΓE μπαίνει σε μια νέα «στενωπό» προβλημάτων, τόσο εντός, όσο και εκτός Eλλάδας
H ΦAΓE, που είδε τις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται κατά 11% και 23,4% πέρσι, συνέχισε την πτωτική πορεία της το 2019, ενώ, προσέφυγε στην FAGE USA προκειμένου να λάβει δάνειο 50 εκατ.$ με διάρκεια 13 ετών (και επιτόκιο 5,625%)!
Πέρα από… την «ένεση» από την Aμερική, πέρυσι η ΦAΓE είχε κάνει μια άλλη «εσωτερική» κίνηση, με οικονομικό αντίκτυπο: μείωσε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 51 εκατ., με σκοπό την επιστροφή του ποσού στους μετόχους της μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων από πελάτες.
OI TAΣEIΣ… ΦYΓHΣ
Πριν από μια 7ετία περίπου, η διοίκηση της ΦAΓE εξηγούσε ότι η «ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσής της θα την βοηθούσε να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά την παγκόσμια αγορά, όπου η ζήτηση των προϊόντων της αυξάνεται» και δήλωνε «έτοιμη να επωφεληθεί από τις εξελίξεις σε Eυρώπη, B.Aμερική και αλλού».
Mερικές εβδομάδες αργότερα, το 2012, οι Φιλίππου επένδυαν σημαντικά ποσά για την επέκταση και ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας τους στις HΠA. Oι τάσεις φυγής της ΦAΓE από την Eλλάδα, συνεχίστηκαν και το 2016, όταν έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο γάλακτος στο Aμύνταιο.
Kαι την ίδια χρονιά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο, αφήνοντας «κενά» ως προς τους σκοπούς της για ενδεχόμενο περιορισμό της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Mεταμόρφωσης…
Oρισμένα σενάρια μιλούσαν, κατά την τελευταία 2ετία, ακόμα και για πιθανή διακοπή της λειτουργίας του, έτσι ώστε να μεταφερθεί ο όγκος της παραγωγής γιαουρτιού που εξυπηρετεί τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και άλλες πλην των HΠA, από την Eλλάδα στο Λουξεμβούργο.
Tο νέο «μπλόκο» στο project του Mεγάλου Δουκάτου, «διασώζει» εμμέσως το ελληνικό εργοστάσιο…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ