Μετά το σχέδιο ανάκαμψης της επιχείρησης από την κυβέρνηση
Σημαντικό άλμα στην μετοχή της ΔΕΗ “βλέπει” η Axia Research μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της επιχείρησης. Το σχέδιο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας, με τα βασικά σημεία να αποτελούν τα εξής: α) μέτρα στήριξης της ρευστότητας, β) αναπροσαρμογή των τιμολογίων χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, γ) μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, δ) εθελούσια έξοδο των εργαζομένων και 5) κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν απέχουν πολύ από αυτό που η Axia είχε προτείνει σε πρόσφατη έκθεσή της και θεωρεί ότι περιγράφουν μια αξιόπιστη πορεία για την αναβίωση της εταιρείας. Ωστόσο, όπως τονίζει, η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι σημαντικό να προχωρήσει, ενώ παράλληλα απαιτούνται διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία. Πάντως, σύμφωνα με την Axia, μετά από αυτές τις εξελίξεις η μετοχή της ΔΕΗ αναμένεται να σημειώσει σημαντικό ράλι.
Από τα συνολικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, η Axia εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να δει άνοδο του EBITDA κατά 400-600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 1-2 χρόνια (έναντι 2018 EBITDA ύψους 260 εκατ. ευρώ) η οποία θα οδηγηθεί από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την εθελούσια έξοδο και την κατάργηση των NOME. Πρόσθετη στήριξη στο EBITDA θα προέλθει από την λειτουργική βελτίωση, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την βελτίωση του μεριδίου αγοράς κ.α.
Στον ισολογισμό, το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόχλευση της τάξης των 2 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με την συναλλαγή που αφορά το δίκτυο διανομής, η ΔΕΗ θα μπορούσε να σημειώσει ταμειακές εισροές ύψους 1 έως 1,5 δισ. ευρώ (αν υποτεθεί ότι μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους στο πιο ακριβό τμήμα του χαρτοφυλακίου, ενώ η ΔΕΗ μπορέσει να σημειώσει εξοικονόμηση κόστους ύψους 50-60 εκατ. ευρώ).
Από τα PSO θα μπορούσε να κερδίσει ένεση ρευστότητας 160-200 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η συναλλαγή τιτλοποίησης θα δώσει άμεση ώθηση στη ρευστότητα ενώ τα πρόσθετα έσοδα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη μόχλευση, όπως σημειώνει η Axia.
Πάντως, η Axia σημειώνει ότι περιμένει περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση και την αντίδραση της ΕΕ (DG Comp) σχετικά με: α) την αναθεώρηση του στόχου του μεριδίου αγοράς 50% της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας η ΔΕΗ δεν πρέπει να κατέχει περισσότερο από το 50% της εγχώριας παραγωγής (κοντά στο 50% σήμερα) και της αγοράς εφοδιασμού (κοντά στο 75% σήμερα), β) την κατάργηση των δημοπρασιών NOME που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη της μείωσης των μεριδίων αγοράς με περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα που προβλέπονται ως εναλλακτική λύση, και γ) την στρατηγική σχετικά με τον στόλο χωρητικότητας λιγνίτη μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτη και της Πτολεμαΐδας.
Όσον αφορά τις προσαρμογές των τιμολογίων, η Axia θεωρεί πως η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας και των προοπτικών για την ελληνική αγορά ΑΠΕ επιτρέπει τη μείωση του τέλους ETMEAR και την προσαρμογή των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να επηρεάζονται οι καταναλωτές.
Όσον αφορά την εθελουσία, η Axia σημειώνει ότι το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ “μιλούσε” για μείωση προσωπικού κατά 6.000 υπαλλήλους κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, της διάθεσης των μονάδων λιγνίτη και της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ μειώνεται κατά 500-700 ετησίως λόγω συνταξιοδότησης, μία κοινώς αποδεκτή λύση θα μπορούσε να βρεθεί με τα συνδικάτα για τη διευκόλυνση του σχεδίου, με ένα σχετικό εφάπαξ κόστος.
Ένα άλλο βασικό σημείο θα είναι η ατζέντα ανάπτυξης της νέας διοίκησης, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας που θα προκύψει από το νέο σχέδιο.