Οι τοποθετήσεις, οι ευκαιρίες που ψάχνουν, τα projects που επεξεργάζονται, οι σκέψεις για επέκταση στην υψηλή τεχνολογία
Το 1993, όταν ο ιδρυτής της Pharmathen, Νίκος Κάτσος έφυγε από τη ζωή, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν τι θα ακολουθούσε. Ο, «φρέσκος» τότε απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών, Βασίλης Κάτσος, ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας που είχε ιδρύσει το 1969 ο πατέρας του. Και στα επόμενα χρόνια, μαζί με την αδελφή του Νέλλη, «αθόρυβα», με ζυγισμένες κινήσεις, αλλά δυναμικά, δημιούργησαν έναν πολυεθνικό γίγαντα. Είναι αυτό το τέλος της ιστορίας;
Όχι, για τα αεικίνητα αδέρφια που «οσμίζονται» τις εξελίξεις του παγκόσμιου επιχειρείν, τις τάσεις των καιρών. Όπως έγινε με τον χώρο των τροφίμων, στον οποίο «μπήκαν», έτσι θα γίνει και με νέους, άγνωστους εν πολλοίς γι’ αυτούς τομείς expertise στους οποίους σχεδιάζουν να μπουν.
Το VNK ως «άρμα»
Ο Βασίλης Κάτσος συνηθίζει να λέει ότι η αγορά του φαρμάκου είναι γραμμένη όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο DNA της οικογένειάς του. Διόλου περίεργο, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας του, ξεκίνησε ως φαρμακοποιός, μεγαλώνοντας σιγά- σιγά την επιχείρησή του. Το αναμενόμενο, λοιπόν, είναι να αναζητούν, ο Βασίλης και η Νέλλη, ευκαιρίες στον χώρο του φαρμάκου. Όμως δεν είναι έτσι. Η, τουλάχιστον, δεν είναι μόνο έτσι.
Άριστος επιστήμονας, οξυδερκής και διορατικός επιχειρηματίας, εντοπίζει ευκαιρίες και καταγράφει στο ενεργητικό του αρκετές κινήσεις – «ματ» σε όλα τα «μέτωπα», χωρίς να «εξαιρεί» από τα νέα σχέδιά του τον χώρο που γνωρίζει καλύτερα. Από τον χώρο του φαρμάκου, άλλωστε, αντλεί τη δύναμή του. Η Pharmathen, με την παγκόσμια πορεία της και την παρουσία της στις πιο απαιτητικές αγορές του πλανήτη, όπως αυτή των ΗΠΑ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του πανίσχυρου βρετανικού fund BC Partners, φτάνοντας στο «χρυσό» deal του 2015 για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Pharmathen, έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε μεν, αλλά εκτιμάται ότι έφτασε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Από την εταιρία που ίδρυσε ο πατέρας τους, ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου δεν αποχώρησαν ποτέ. Διατήρησαν μετοχική παρουσία και το management. Ταυτόχρονα, όμως, ίδρυσαν το VNK Capital. Ένα family fund που «ακούει» στα αρχικά των ονομάτων τους –δείγμα της σύμπνοιας και της αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους- το οποίο εξελίσσεται σε ένα σχήμα επιχειρηματικών συμμετοχών και ανοίγει την επενδυτική «βεντάλια» του.
Άλλωστε, η φιλοσοφία της οικογένειας Κάτσου είναι ότι “money never sleeps”. Το χρήμα ποτέ δεν κοιμάται. Πρέπει πάντα να κινείται, να αναζητώνται νέες επενδύσεις, να πηγαίνει και να έρχεται. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, της ίδρυσης του οικογενειακού fund, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και δεν έχει πέσει στην παγίδα που έπεσαν οι «γκουρού» του είδους, όπως ο Warren Buffett με τη Berkshire Hathaway, η οποία συσσωρεύει ρευστό χωρίς να βρίσκει την κατάλληλη επένδυση που θα κάνει τη διαφορά, εδώ και χρόνια.
Και εδώ, είναι το σημείο τομή. Ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου εξετάζουν την επέκτασή τους σε ένα νέο τομέα, που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις ζωές μας και είναι ήδη το next big thing στο παγκόσμιο επιχειρείν. Ο λόγος για τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Περιλαμβάνεται πλέον στο «βεληνεκές» τους, τον «ψάχνουν» και οργανώνονται. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, το VNK Capital βολιδοσκοπεί (και βολιδοσκοπείται) τον χώρο της τεχνολογίας διεθνώς, εξετάζοντας start ups οι οποίες ειδικεύονται σε high tech development.
Η οικογένεια έχει εμπειρία λόγω του επιστημονικού της background και λόγω του έντονου R&D που έγκαιρα ανέπτυξε στη Pharmathen, εκτοξεύοντάς τη. Πιθανότατα, λένε κάποιοι, ο Βασίλης Κάτσος θα ακολουθήσει την αυξανόμενη τάση των μεγαλύτερων φαρμακευτικών του κόσμου, οι οποίες επενδύουν σε τεχνολογικές εταιρίες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, αλλά και στη φαρμακευτική έρευνα. Εκεί, λαμβάνει χώρα ένας χορός δισεκατομμυρίων.
Ο ίδιος πάντως, κρατώντας την παράδοση των χαμηλών τόνων που τον χαρακτηρίζει, τόσο αυτόν, όσο και την αδελφή του (ίσως όχι τυχαία είναι από τους ελάχιστους rich and famous που μπορεί να πρωταγωνιστούν στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική σκηνή, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί η παραμικρή λεπτομέρεια για την προσωπική τους ζωή), είναι «σφίγγα». Αν και σε συζητήσεις του άλλες φορές είναι αινιγματικός και άλλες φορές αφήνει να του «ξεφύγει» ότι οι επενδύσεις που συζητά η VNK Capital θα μπορούσαν να αφορούν χώρο αμιγώς τεχνολογικό, που δεν σχετίζεται με το φάρμακο. Όπως, για παράδειγμα, αυτόν της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των τεχνολογιών που θα «διαφεντεύσουν» το αύριο. Άλλωστε, πως θα μπορούμε να μιλάμε για “new business” και πως θα επιβεβαιωθεί (ξανά) ότι τα δύο αδέλφια δεν έχουν φοβικά σύνδρομα για την επέκτασή τους σε αυτές;
Στα φάρμακα
Με «άρμα» πάντα τη VNK Capital, η οικογένεια Κάτσου περιλαμβάνει στο πλάνο της για το αμέσως επόμενο διάστημα ένα ακόμα «χτύπημα» που μάλλον θα αποτελέσει… business as usual. Το επόμενο διάστημα και παράλληλα -ή και νωρίτερα- από την πιθανή είσοδο της οικογένειας στον τεχνολογικό τομέα, θα πραγματοποιηθεί δυνατό deal στον χώρο που έχει στο… DNA της. Το φάρμακο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η εξαγορά φαρμακευτικής εταιρίας (ή απόκτηση προϊοντικού χαρτοφυλακίου) για να προστεθεί, όποιο και αν είναι το deal το οποίο θα ευοδωθεί στο portfolio στην Innovis, τη φαρμακευτική εταιρία (η οποία ανήκει στο VNK Capital) που δραστηριοποιείται στην εμπορία φαρμάκων.
Με αυτό τον τρόπο, η Innovis προετοιμάζεται να κατέλθει στην παραγωγή φαρμάκων. Είτε αυτό θα αφορά πατενταρισμένες συνταγές μετά από deals με άλλες φαρμακευτικές, είτε την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων μέσω R&D τα οποία θα διατεθούν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ήδη, συζητήσεις υπάρχουν με δύο εταιρίες που ταιριάζουν στο «προφίλ», το οποίο αναζητούν ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους και θα έχουμε μάθει ποιος θα είναι ο κλάδος που θα ενσωματωθεί στην Innovis, όπως συνέβη προηγουμένως με την εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα, αλλά και -στη συνέχεια- και με το προϊοντικό portfolio της Specifar, που πραγματοποιήθηκε το 2018 και βέβαια δεν ήταν η τελευταία κίνηση.
Ο «σύμμαχος»
Σε όλο αυτό το πλάνο που τρέχουν ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου, έχουν βρει έναν ισχυρό σύμμαχο. Ο λόγος για την οικογένεια Βασιλόπουλου. H εξαγορά της Pharmathen Hellas, Nοέμβρη του 2017, έγινε από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν και οι ίδιοι (με την VNK Capital), με επικεφαλής τους Περικλή και Πέτρο Bασιλόπουλο, τους ιδιοκτήτες της Innovis Health και στην σημερινή μορφή της η Innovis προέκυψε από την συγχώνευση των δυο φαρμακευτικών. Σύντομα, εκτός απροόπτου, θα υπάρξει και νέο «μέλος».
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗ LAMDA DEVELOPMENT
Θα αυξήσουν το ποσοστό τους με το «βλέμμα» στο Ελληνικό
Είναι κοινή πεποίθηση ότι το βασικό προσόν ενός επιχειρηματία, ανεξαρτήτως του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται, είναι η διορατικότητα. Ο Βασίλης Κάτσος έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει πολύ ισχυρό το αισθητήριο της επιχειρηματικής όσφρησης, γεγονός που του επέτρεψε να γίνει έγκαιρα player σε τομείς και έργα που είναι το next big thing του αύριο. H πιο ηχηρή κίνηση του Bασίλη και της Νέλλης Kάτσου με τη VNK Capital, ήταν, αναμφίβολα, η η απόκτηση του 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development από κοινού με την Olympia Group ως στρατηγικοί επενδυτές (κατά 50%-50%, μέσω της Voxcove Holdings Ltd). Φυσικά, στο «οπτικό πεδίο» των αεικίνητων αδερφιών βρίσκεται το mega project του Eλληνικού, ένα έργο πνοής και η με διαφορά μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ύψους 8 δισ. ευρώ. Σε αυτό το γιγαντιαίο, μεγαλύτερο και από το μέγεθος της έκτασης και των έργων που θα γίνουν σε αυτό, αναπτυξιακό «στοίχημα», ποντάρει, εύλογα, και η οικογένεια Kάτσου για την «επόμενη μέρα» της, μια μέρα που θα τη βρει συμμέτοχο στο έργο που έχει πρόσβαση η «αφρόκρεμα» του ελληνικού (και όχι μόνο) επιχειρείν.
O Bασίλης Kάτσος θεωρεί ότι το Eλληνικό, όσο θα περνά ο καιρός, όσο θα προχωρούν τα έργα και θα ολοκληρώνεται, πλησιάζοντας την τελική του μορφή (και φυσικά, αφού την πάρει), θα αποκτήσει μελλοντικά πολλαπλάσια αξία και θα διατηρήσει μια πορεία συνεχώς ανοδική. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται διατεθειμένος -με τη σύμφωνη γνώμη, φυσικά, της συνοδοιπόρου του, της αδελφής του, Νέλλης- να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει την συμμετοχή του στο όλο εγχείρημα μέσω της Lamda, αν κι εφόσον του δοθεί μια τέτοια ευκαιρία, σκοπεύοντας να σεβαστεί κάθε διαδικασία αλλά και να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
Όπως κάνει βέβαια πριν από κάθε του απόφαση, σκέφτεται και μελετά διεξοδικά, χωρίς να διστάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, ή να αποεπενδύσει από εκεί όπου βλέπει ότι δεν του «ταιριάζει». Έτσι εξηγείται και η έντονη κινητικότητα που εμφανίζει η VNK Capital το τελευταίο διάστημα: Από τη μία, αποχώρησε από την Foodling, της οποίας είχε αποκτήσει το 25% και ουσιαστικά αποσύρθηκε από τον κλάδο των logistics, όταν διαπιστώθηκαν διαφωνίες με τους άλλους μετόχους ως προς την οπτική των μελλοντικών κινήσεων στρατηγικής, για να κάνει το βήμα εισόδου σε έναν άλλο κλάδο, αυτό της διατροφής που έχει ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Στο portfolio της VNK Capital προστέθηκε πριν από έναν χρόνο, όπως είχε αποκαλύψει τότε η “Deal”, και η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA Medical Health Clinic στην Mύκονο, με σκοπό να την επεκτείνει, να την μετατρέψει σε ένα πολυδύναμο ιατρικό κέντρο στην «καρδιά» του Aιγαίου και να εισέλθει δυναμικά στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
Tα επόμενα βήματά τους στα τρόφιμα
Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στα φάρμακα και τα καλλυντικά να «τολμήσει» να μπει σε άγνωστα μονοπάτια; Για τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου το «δεν επενδύω σε τομείς που δεν γνωρίζω καλά» που συνηθίζει να λέει ο Buffett (αν και πρόσφατα είπε ότι το… μετάνιωσε αυτό) δεν μπορεί να εφαρμόζεται στο επιχειρείν. Εκεί, είναι το δόγμα τους, κανείς θα πρέπει να τολμά και να κάνει βήματα έξω από τη ζώνη «ασφαλείας» του, έστω και αν αυτά είναι μετρημένα και πολύ καλά μελετημένα.
Έτσι, τα δύο αδέλφια το τόλμησαν. Μετά από πολλή μελέτη και από σκληρές διαπραγματεύσεις έκλεισαν το deal με τα αδέρφια Σουλιώτη, ώστε να εισέλθουν μετοχικά στην «Παλίρροια – Σουλιώτης», την εταιρία που εδρεύει στα Πολιτικά της Εύβοιας και έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ντολμά στον κόσμο με τρία εργοστάσια, σε Εύβοια, Βουλγαρία και Κίνα. Και μεγαλώνει διαρκώς, γεγονός δικαιολογημένο, αν σκεφτεί κανείς ότι «μόνο» 10 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια άλλοι που ζουν σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να περιμένουν την επιστροφή στην πατρίδα τους, ή να… παραγγείλουν από Έλληνες φίλους τους την αγαπημένη συνταγή με τα παραδοσιακά ντολμαδάκια της γιαγιάς αφού τα βρίσκουν -συσκευασμένα- μόνο από την Παλίρροια. Τα αδέρφια Κάτσου λοιπόν πίστεψαν στα όνειρα των αδελφών Σουλιώτη και πλέον μέσω της VNK Capital απέκτησαν το 36% της «Παλίρροια Σουλιώτης» χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες και το αντίτιμο της συμφωνίας.
Ανεξάρτητα από την πορεία της εταιρίας, η είσοδος του Βασίλης και της Νέλλης Κάτσου με το VKN Capital σε αυτή, σηματοδότησε και την παρθενική τους κίνηση στον χώρο των τροφίμων. Χώρο στον οποίο πρόκειται να συνεχίσουν να κάνουν βήματα, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο την Παλίρροια. Για αρχή, θα συμμετέχουν στα σχέδια της Παλίρροια και των αδελφών Σουλιώτη που έχουν προαναγγείλει μεταξύ άλλων ένα νέο εργοστάσιο στη Μ. Ανατολή προκειμένου να γίνει καλύτερη διείσδυση σε χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Β. Αφρικής.
Η συνέχεια, θα έχει και άλλα, παρόμοια «επεισόδια». Τα δύο αδέλφια, μέσω του VNK Capital, έχουν αποφασίσει ήδη και ετοιμάζουν διείσδυση και σε άλλες εταιρίες του χώρου των τροφίμων με σκοπό να «ανοίξουν» τη βεντάλια του χαρτοφυλακίου τους και με νέα acquisitions. Deals αναζητούνται, συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ανακοινώσεις, δεν αποκλείεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ