Εκεί που άνοιγαν το ένα με το άλλο τώρα μετράμε λουκέτα… Ο λόγος, για τα 140 εναπομείναντα καταστήματα (Oteshop) του ΟΤΕ που λειτουργούν ανά την Ελλάδα για τα οποία σχεδιάζει το επόμενο διάστημα, πιθανόν και τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση του οργανισμού κατάργηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ρολά έχουν κατεβάσει 150 σε συνολικά τρία χρόνια.
Το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών απειλεί με αναγκαστικές μεταθέσεις τους 300 και πλέον εργαζομένους σε άλλα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση για τις καταργήσεις, θα απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωγές σε βάρος της εταιρείας, για απώλεια εσόδων.
Κρίσιμη συνεδρίαση
Όλα θα κριθούν την άλλη εβδομάδα στις 3 Αυγούστου, οπότε επίκειται η κρίσιμη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΤΕ με στελέχη της Deutsche Telekom, κατόχου του 30% του οργανισμού, και εκπροσώπων της ομοσπονδίας των εργαζομένων, στην οποία θα αποφασιστεί οριστικά αν τελικώς θα κλείσουν τα καταστήματα και πόσα θα είναι αυτά.
Νέο κύμα καταργήσεων
Όπως επεσήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΤΕ, η διοίκηση του οργανισμού σχεδιάζει νέο κύμα καταργήσεων καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν από τον τόπο τους, παρότι πολλοί εργάζονται για 20 και 25 χρόνια, όπως και για το γεγονός ότι τα καταστήματα είναι κερδοφόρα.
Στην προοπτική αυτή σκοπεύουν να απαντήσουν δυναμικά, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ΠΑΣΕ-ΟΤΕ Παναγιώτη Κούτρα, οι εργαζόμενοι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε νομικές ενέργειες.
“Μετά το κρίσιμο ραντεβού στις 3 Αυγούστου, εάν τελικά ληφθεί απόφαση για καταργήσεις καταστημάτων, θα πάμε σε απεργίες και σε νομικές ενέργειες, ενώ την άλλη εβδομάδα κιόλας θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί ό,τι έχει σχέση με τα έσοδα και το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ”.
Κρατική περιουσία
Σε ό,τι αφορά τα κτίρια που φιλοξενούνται τα καταστήματα του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΤΕ Δημήτρης Φούκας υπογράμμισε ότι τα περισσότερα από τα συνολικά 206 είναι περιουσία του ελληνικού κράτους, καθώς παραχωρήθηκαν οικόπεδα πριν από πολλά χρόνια από δήμους και άλλους φορείς του δημοσίου, ειδικά στην περιφέρεια της χώρας, προκειμένου να αναπτυχθεί το δίκτυο τηλεπικοινωνιών. “Από αυτά, ελάχιστα είναι με μισθώσεις, οπότε ο στόχος δεν είναι να μειωθούν τα έξοδα του ΟΤΕ από τις μισθώσεις ιδιωτικών κτιρίων”, σημείωσε ο κ. Φούκας.