Από τη Γροιλανδία ως τη Σιβηρία και την Αλάσκα, τεράστιες ποσότητες φλόγας και καπνού ξεπετάγονται γύρω από το ανώτερο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, σαν ασφυκτικός μανδύας που πνίγει τον πλανήτη μας.
Σε ένα ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, ακόμη και η παγωμένη Γροιλανδία αντιμετωπίζει μια πολυήμερη πυρκαγιά που μπορεί να γίνει ορατή από το διάστημα, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε το site pierre-markuse.net.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαιτίας των πυρκαγιών αυτών το διάστημα αυτό εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι την τελευταία οκταετία. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η οικολογική καταστροφή που συντελείται εδώ και ενάμισι μήνα στον Αρκτικό κύκλο, δεν έχει προηγούμενο, κσθώς μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας
Συγκεκριμένα, πάνω από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική. Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από τους κεραυνούς, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.
“Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι θερμότερες συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές να αναπτυχθούν και να μαίνονται μετά την ανάφλεξη”, δήλωσε στο BBC ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus.
Από τις 10 Ιουλίου που μαίνεται αυτή η πυρκαγιά στην Αλάσκα, 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης έχουν γίνει στάχτη. Στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου έχει καεί από μία και μόνο πυρκαγιά. Τεράστια είναι η καταστροφή και στη Σιβηρία. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες πυρκαγιές, ήταν σχεδόν δέκα βαθμοί Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981 έως 2000.
Σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές μαίνονται ενώ ο πλανήτης βιώνει ακόμα ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ . Σε όλη την Ευρώπη αυτό το μήνα, ο υδράργυρος έχει εκτιναχτεί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες να βιώνουν ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες..