Και για την επιτυχή υλοποίηση του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου της ΕΤΕ
Αισιόδοξος «ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που προσφάτως έχει συνδεθεί με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και του φιλόδοξου προγράμματος που έχει ανακοινώσει, θα πυροδοτήσει άλμα στις πάγιες επενδύσεις, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.
Όπως είπε ο κ. Μυλώνάς, οι επενδύσεις με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια και άλλες τραπεζικές εργασίες. «Ως εκ τούτου, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί η ΕΤΕ για το υπόλοιπο του 2019 και για το 2020 είναι πολύ πιο ευοίωνο, και θα στηρίξει τη μεγάλη προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Τράπεζα», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε εκτενώς στο τετραετές στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχή υλοποίηση του μεταξύ άλλων λόγω της δημιουργίας μιας νέας διοικητικής ομάδας.
«Έχουμε στελεχώσει τις επιτελικές θέσεις με άτομα νέα σε ηλικία, και ακόμη πιο σημαντικό, σε νοοτροπία. Έχουν ενστερνιστεί το μετασχηματισμό της Τράπεζας με ενθουσιασμό και, σε αντιδιαστολή με το παρελθόν, δουλεύουμε ομαδικά και χωρίς προκαταλήψεις», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας κρύβω ότι πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο αλλάζοντας την ηγετική ομάδα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του 4ετούς στρατηγικού πλάνου. Παρά τις διοικητικές αλλαγές όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο, αλλά επιταχύναμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας. Οι στόχοι που θέσαμε στο τετραετές στρατηγικό σχέδιο είναι φιλόδοξοι. Προσβλέπουμε σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από άνω του 40% στο τέλος του 2018, σε περίπου 5% στο τέλος του 2022, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων που θα έπληττε τους σημερινούς μετόχους. Δηλαδή, μόνο με την οργανική μας κερδοφορία και με τη χρήση έκδοσης ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης. Προσφάτως, λάβαμε θετικά σχόλια από τον επόπτη για τη στρατηγική μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Επιδιώκοντας μια εμπροσθοβαρή μείωσή τους, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία δύο μεγάλες συναλλαγές, πουλώντας περίπου 1δισ. δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περίπου 1 δισ. δάνεια καταναλωτικών δανείων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 4.4 δισ. ευρώ κατά το 2019, ποσό που ισούται με το 1/4 του συνόλου, και που είναι υπερδιπλάσιο της μείωσης που πετύχαμε το 2018. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των διαφόρων θεσμικών εργαλείων όπως είναι το (i) APS, που είναι πολύ κοντά στο να εγκριθεί, (ii) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και (iii) το σχέδιο με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου».
Ταυτόχρονα, με την εκκαθάριση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, η τράπεζα με ένα συνδυασμό αύξησης εσόδων και μείωσης λειτουργικών εξόδων, στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 11% το 2022, από αρνητική απόδοση το 2018.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, επίσης, ότι στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να χρηματοδοτήσει η τράπεζα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξωστρεφείς κλάδους, στην ενέργεια και στις υποδομές, που σίγουρα θα ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη (νομοθετική) «πρωτοβουλία που ψηφίστηκε ώρες πριν από την παύση εργασιών της προηγούμενης Βουλής, με τον υποτιθέμενο σκοπό να λύσει το θέμα της επικουρικής σύνταξης των συνταξιούχων της ΕΤΕ. Χωρίς τη συναίνεση της ΕΤΕ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εποικοδομητικό διάλογο για μια εύλογη και κοινωνικά δίκαιη λύση, νομοθετήθηκε ένας νόμος που δεν ευσταθεί, ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα λάθη θα διορθωθούν. Συνεχίζουμε ως διοίκηση της ΕΤΕ, και εγώ δεσμεύομαι προσωπικά, να στηρίζουμε μια εύλογη και υπεύθυνη λύση».
Έκανε, τέλος, εκτενή αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας, καθώς και νέα πρωτοβουλία της Εθνικής που υλοποιεί Πρόγραμμα Ανταμοιβής της Συνέπειας των πελατών της και συγκεκριμένα των πελατών που «με μόχθο έμειναν ενήμεροι στα στεγαστικά τους δάνεια κατά τα δύσκολα χρόνια, κάνοντας θυσίες ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», όπως είπε.