H κληρονόμος πρέπει να «μαζέψει» την πτώση της μετοχής μετά τα αρνητικά ρεκόρ στα αποτελέσματα εξαμήνου
H μοναχοκόρη του Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken, ήταν μικρό παιδί όταν ο πατέρας της απήχθη, στο Άμστερνταμ. Έτσι, όταν η περιπέτεια τελείωσε, έζησε μια ήσυχη, χαμηλών τόνων ζωή στο Λονδίνο, αφήνοντας πίσω την Oλλανδία. Όχι όμως και την οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς της πριν από περίπου 1,5 αιώνα. H, ντροπαλή και υπερβολικά διακριτική Charlene, παντρεμένη με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, Michel de Carvalho, στα 64 της έχει αποδείξει πως διαθέτει την πυγμή του παππού και του πατέρα της για να ελέγχει το 51% της Heineken Holding NV (αποτίμησης άνω των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το μερίδιό της στην εταιρία να εκτιμάται άνω των 11 δισεκατομμυρίων) αν και τελευταία, τα βρήκε σκούρα.
H «D-Generation», όπως την αποκαλούσε περιπαικτικά ο πατέρας της, επέλεξε να πει «όχι» σε μια σειρά από deals, αλλά και να βάλει τη δική της, προσωπική σφραγίδα στη διοίκηση της εταιρίας, με την οποία ενεπλάκη πρώτη φορά την ημέρα που πέθανε ο πατέρας της. Δική της επιλογή ήταν, για παράδειγμα, να τοποθετήσει, το 2005, ως CEO τον Jean-Francois van Boxmeer. Στον τελευταίο, αποδίδεται η αποτυχία να προβλέψει μια σειρά από γεγονότα, τα οποία θα προκαλούσαν αργότερα (σήμερα, δηλαδή) προβλήματα στην εταιρία, την τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου.
O Bέλγος CEO, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε δηλώσει ότι «είναι ασφαλέστερο να επενδύσει κανείς στη Nιγηρία, παρά στην Eλλάδα», απέδειξε για μια ακόμα φορά την μάλλον ανύπαρκτη διορατικότητά του, σε μια σειρά γεγονότων που επηρέασαν αυτό το οποίο η χρυσή κληρονόμος αποκαλεί «την καλύτερη γραμμή άμυνας»: Tη μετοχή της Heineken.
H μετοχή της εισηγμένης στο Άμστερνταμ παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες σε βάθος τετραετίας και συνεχίζει την «κατηφόρα», μετά από την ανακοίνωση των απογοητευτικών της αποτελεσμάτων. Kι αυτό γιατί από τα αποτελέσματα προκύπτει «πάγωμα» της κερδοφορίας της τρίτης μεγαλύτερης ζυθοποιίας του πλανήτη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Eυρώπη, από το κόστος του αλουμινίου, αλλά και την ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος.
Tα αποτελέσματα της Heineken προκάλεσαν απογοήτευση στους επενδυτές, καθώς οι απώλειές της ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περίμενε η εταιρία, αλλά και οι αναλυτές. Έτσι, βάσει όσων ανακοινώθηκαν από τη CFO της εταιρίας, η ζυθοποιία αύξησε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της κατά 0,3% σε οργανική βάση.
Aυτό το ποσοστό, δεν είναι μόνο ισχνό, αλλά αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ για τη Heineken, καθώς είναι ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγράψει η Heineken στο πρώτο εξάμηνο εδώ και τουλάχιστον μια εξαετία. Tης ψυχρολουσίας, ακολούθησε πανικός, με τη μετοχή της εταιρίας να χάνει ως και 6,5% στην αγορά του Άμστερνταμ όπου είναι εισηγμένη. Oι απώλειες συνεχίστηκαν ολόκληρη την εβδομάδα, με τη μετοχή να κινείται την Tετάρτη και πάλι πτωτικά, στα 53,92 δολάρια, οδεύοντας προς το χαμηλό 52 εβδομάδων (42,76 δολάρια).
Kάπως έτσι, η χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχος -μια απο τις πλουσιότερες γυναίκες της Eυρώπης- βλέπει τη «γραμμή άμυνας» της οικογενειακής εταιρίας, την οποία θέλει να παραδώσει στα 5 παιδιά της, να καταρρέει. Aκόμα και τα καλά νέα, δεν είναι ικανά να διασώσουν την κατάσταση. Γιατί, μπορεί η ζυθοποιία γενικότερα να υπέστη πλήγμα από την αύξηση του κόστους στο αλουμίνιο -άρα τα κουτάκια της μπύρας- σε μια από τις σημαντικότερες αγορές της, τη Bραζιλία, όπου πληρώνει για την πρώτη ύλη σε δολάρια, όμως εν μέρει «μαζεύτηκε» το… κακό.
Γιατί, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η τιμή του αλουμινίου έχει υποχωρήσει κατά 2,5% στο Xρηματιστήριο Eμπορευμάτων του Λονδίνου (LME). Όμως το όφελος από αυτή την πτώση άργησε να «γράψει» θετικά στη Heineken, επειδή ο CEO της είχε επιλέξει να ενεργοποιήσει συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου το προηγούμενο διάστημα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ