Φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Νορβηγία.
Ο λόγος είναι ότι μετά τις δολοφονίες του ,ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ειδικά οι μουσουλμάνοι θεωρούν τους εαυτούς τους, στόχο των ακροδεξιών μέσα από την ισλαμοφοβική τους ρητορική και προπαγάνδα που μετά από τις απεχθείς πράξεις του Μπρέιβικ, έγιναν και πραγματικότητα.
Για τους μουσουλμάνους της Νορβηγίας (περίπου 100.000 άτομα) ήταν ανακούφιση το να μάθουν ότι τελικά οι επιθέσεις δεν είχαν γίνει στο πλαίσιο του «τζιχάντ» της αλ Κάιντα. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα προσωρινό διάλειμμα, καθώς η ιδεολογία του Μπρέιβικ ήρθε στο προσκήνιο.
Ο Χασάν Αλί, που έφτασε στη χώρα από τη Σομαλία 12 χρόνια πριν, θεωρεί ότι πλέον είναι πιο ευάλωτος μετά τις επιθέσεις: θεωρεί ότι η εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες στη Νορβηγία έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και το αποδίδει αυτό στην ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.
Ο Κένεθ, που κατέφτασε στη Νορβηγία από την Κένυα πριν από 6 χρόνια, βρισκόταν στο αεροπλάνο όταν έλαβαν χώρα οι επιθέσεις.
«Το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε ήταν ότι επρόκειτο για μετανάστη, και ότι η μετανάστευση θα έπρεπε να απαγορευτεί» θυμάται.
Ειδικά οι Σομαλοί νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς δεν είναι τόσο εδραιωμένοι όσο άλλες μουσουλμανικές κοινότητες, όπως των Πακιστανών, πολλοί εκ των οποίων κατέφτασαν στη χώρα πριν από 40 χρόνια.
Η νορβηγική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις απέναντι στη μετανάστευση, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ελπίζει πως οι επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής θα φέρουν νέο αίσθημα ενότητας στη χώρα.