Η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανταγωνιστικότητα την οικονομίας από την αρχή και έχει αποφασίσει οι παρεμβάσεις της να είναι εμπροσθοβαρείς, δήλωσε ο υπουργός Περίβαλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Θέμα 104,6.
Την ίδια ώρα ώρα επισήμανε παρέμβαση για τα εργασιακά είναι υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των ανέργων, για να τονωθεί η απασχόληση, γιατί όταν διευκολύνουμε τις προσλήψεις, προφανώς είναι παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων.
“Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν οι αυταπάτες και τα μεγάλα συνθήματα και τα μεγάλα λόγια. Η πολιτική που ευνοεί τους εργαζομένους είναι η πολιτική που ωθεί προς τα εμπρός την οικονομία. Όχι η πολιτική που διώχνει επενδύσεις και που φοβίζει και τους επιχειρηματίες να ανοίξουν νέες δουλειές”, ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο έκανε λόγο για άσυλο ανομίας και παρανομίας υπενθυμίζοντας ότι “υπάρχουν φωτογραφίες όπου ο έμπορος ναρκωτικών πίσω από τα κάγκελα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μοιράζει την πραμάτεια του υπό το κάλυμμα του ασύλου στα νέα παιδιά που είναι μπροστά στην Πατησίων”.
Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ υπογράμμισε πως ήταν “γιγαντιαίο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης, και της τρόικα, ότι στη θέση της “μικρής ΔΕΗ” που είχε υιοθετηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ψηφίστηκε αυτό το μοντέλο της “μισής ΔΕΗ” με βάση το οποίο η ΔΕΗ έπρεπε να κατέβει από το 90% στο 50% έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος.
Αυτό οδήγησε στα περιβόητα ΝΟΜΕ, που είναι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ πουλάει κάτω του κόστους της στους ανταγωνιστές της. Και έτσι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούσε εναντίον των συμφερόντων, τα υπηρετούσε. Και αυτό είναι που συνετέλεσε αποφασιστικά στο να εκτροχιαστεί η ΔΕΗ και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε”.
“Η προηγούμενη κυβέρνηση, πρόσθεσε, ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ τη μάρανε; Αυτό ήταν το πρόβλημά της; Αρνούμενη να κάνει αυτή την αυτονόητη κίνηση, η οποία θα έβαζε λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ και θα της έδινε τη δυνατότητα να κοιτάξει στο μέλλον, χρηματοδοτώντας τις επενδύσεις της, την καταδίκασε με αυτόν τον τρόπο και φτάσαμε να μετράμε τις μέρες μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου (οπότε αναμένεται η νέα έκθεση της Ernst & Young που είναι ο ορκωτός ελεγκτής) , για να δούμε αν θα βρεθούν τα χρήματα για να περάσουμε αυτόν τον κάβο”.
Τέλος, σε ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ που χρωστά στη ΔΕΗ 300 εκατομμύρια “και δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρει, λυπάμαι που το λέω, γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι ΔΕΗ στο τετράγωνο και στον κύβο από πλευράς προβλημάτων”, ωστόσο πρόσθεσε ότι “από αυτά που προσδοκά να πάρει η ΔΕΗ πίσω τα μισά της τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι, που είναι αυτό που λέμε μεγάλα ψάρια. Εκεί έχουν έρθει και συγκεκριμένα παραδείγματα στην επιφάνεια θα πάει το καινούριο management της επιχείρησης με ταχύτητα και αποφασιστικότητα”, κατέληξε ο υπουργός.