Oύτε… 18 μήνες δε στέριωσε ο Flint
Ίσως κάτι παρόμοιο, να μην έχει ξαναγίνει. Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC, λίγο μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, που έδειχναν αύξηση των κερδών του κατά περίπου 16%, μετατράπηκε σε… Deutsche Bank. Ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 4.700 θέσεις εργασίας, αλλά και ότι θα απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον CEO, John Flint, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση μόλις 12 μήνες.
Είναι ειρωνικό, αλλά αυτή την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της HSBC, Mark Tucker, ο οποίος για έναν περίπου χρόνο εισηγούταν την τοποθέτηση του Flint σε αυτή τη θέση. Και, 18 μήνες μετά την τοποθέτηση, εξηγεί το ousting με ένα ξερό «λόγω των νέων προκλήσεων και του αυξανόμενα περίπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί η τράπεζα». Όμως, με τα κέρδη της να αυξάνονται, η εξήγηση αυτή δεν μοιάζει ικανοποιητική στους επενδυτές που αναζητούν το inside story.
Μια λογική εξήγηση στο γιατί ο Tucker και το ΔΣ της τράπεζας άλλαξε γνώμη για τον Flint, θα μπορούσε να είναι ότι ο CEO της τράπεζας προκάλεσε δυσφορία σε ισχυρά συμφέροντα, όπως το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, ή… γενικότερη, όταν όλος ο κόσμος μίλαγε για τη δολοφονία του Jamal Khashoggi και αυτός εξήρε τις δυνατότητες της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, στην πραγματικότητα, η… εκπαραθύρωσή του δεν έγινε γι’ αυτό. Η ιστορία, είναι πολύ απλούστερη.
«Απλώς», το ΔΣ του οποίου ηγείται ο Tucker, μετάνιωσε για την απόφασή του να τοποθετήσει τον Flint σε αυτή τη θέση. Το πρόβλημα που τον έκανε να αλλάξει γνώμη, δεν ήταν «οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος», όσο το γεγονός ότι η HSBC έδειξε να αντιδρά υποτονικά. Τουλάχιστον όπως το είδε ο Tucker, ο οποίος, άλλωστε, έχει τη φήμη ότι κινείται πολύ γρήγορα και μιλά ειλικρινά.
Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως, παρότι στα αποτελέσματα της τράπεζας δεν φαίνεται κάτι… τρομακτικό στον ορίζοντα, το ΔΣ μοιάζει απογοητευμένο. Η μετοχή της τράπεζας δείχνει να μην έχει απολύτως καμία δυναμική σε ό,τι αφορά την «βαλτωμένη» στα ίδια επίπεδα τιμή της και γι’ αυτό, όπως φαίνεται, δεν ευθύνεται μόνο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Από την άλλη, όντως η τράπεζα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις το επόμενο διάστημα, όσο οι εμπορικές εντάσεις οξύνονται και εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2020. Ο Tucker και το ΔΣ δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στον Flint ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να «θωρακίσει» την HSBC από μια παγκόσμια οικονομική θύελλα, όσο και κυρίως για το αν θα μπορέσει να επιδείξει αντανακλαστικά στις εναλλαγές του σκηνικού, διεθνώς.
Το αποτέλεσμα, δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος που ηγήθηκε της διαδικασίας έγκρισης διορισμού του Flint, το 2017, να ηγείται της διαδικασίας «έξωσής» του, το 2019, είναι κάπως ντροπιαστικό για τον Tucker. Όμως, όπως συζητείται από αναλυτές, είναι προτιμότερο τα ΔΣ να αλλάζουν γνώμη και να ανακαλούν αποφάσεις τους, παρά να επιμένουν σε αυτές, εάν βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Βέβαια, από την άλλη, ίσως η HSBC να υπερβάλλει λιγάκη. Εκτός της αιφνιδιαστικής αποχώρησης του Flint, υπάρχει και η περικοπή 4.700 θέσεων εργασίας. Για την οποία η τράπεζα λέει ότι γίνεται επειδή βρίσκεται αντιμετώπη με μια σειρά από δυσκολίες όπως ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια.
«Ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» και «αυτό υποδηλώνει (μια μείωση) κατά 2% του αριθμού των υπαλλήλων μας», δηλαδή περίπου 4.700 από τους 237.685 υπάλληλους του ομίλου, εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής Ίβεν Στίβενσον, σε τηλεδιάσκεψη. Αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας θα αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου των μισθών του ομίλου και θα κοστίσουν μεταξύ 650 και 700 εκατ. δολαρία φέτος στην HSBC, ενώ θα αφορούν θέσεις ευθύνης. Και, την ίδια ώρα, προειδοποιούσε τους επενδυτές ότι «αναμένεται μια δύσκολη περίοδος».
Σίγουρα, δεν είναι ότι πιο… νορμάλ, την ίδια ώρα που ο όμιλος ανακοίνωνε κέρδη προ φόρων που αυξήθηκαν κατά 12,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 16%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ