Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει τάση διαφοροποίησης από τις ξένες αγορές – Μπορεί να αντέξει ένα διεθνές sell off;
Κάποιοι αναλυτές, μιλούν για την «τέλεια καταιγίδα». Οι διεθνείς αγορές, μοιάζουν να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Στον απόηχο της πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ως απόρροια της απογοήτευσης των επενδυτών για τη μη υιοθέτησης μιας πολιτικής χαλάρωσης σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, οι ανησυχίες εντείνονται. Οι επενδυτές διεθνώς, δείχνουν νευρικότητα για τη συνέχιση των εμπορικών εντάσεων, καθώς και για… διάνθισή τους με νομισματικό πόλεμο.
Tου Γ. Kαραγιάννη
Σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του γουάν, αλλά και τις αδύναμες επιδόσεις των οικονομιών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης, αλλά και το Brexit, καθώς και μια πιθανή πολεμική σύρραξη στον Κόλπο του Ορμούζ, όλα μοιάζουν να είναι «ευθυγραμμισμένα» για να προκαλέσουν την “perfect storm” στις διεθνείς αγορές. Και από αυτή την καταιγίδα αυτή, μπορεί να γλιτώσει η οδός Αθηνών;
Η πικρή αλήθεια είναι πως οι αγορές μοιάζουν με μια θάλασσα. Ο κυματισμός μεταδίδεται, όσο μεγαλύτερος είναι. Και, όσο μεγαλύτερη απόσταση διανύει αυτός ο κυματισμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος που παίρνει- κάπως έτσι λειτουργεί το τσουνάμι. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και είναι ευάλωτο στις διεθνείς μεταβολές και τάσεις, ιδιαίτερα δε τις ευρωπαϊκές.
Ναι, στην περίπτωσή μας, περίπου έναν μήνα πριν από τη θλιβερή για το ΧΑ «επέτειο» του κραχ του 1999, η οδός Αθηνών έχει εντελώς διαφορετική εικόνα, δείχνοντας μια μερική διαφοροποίηση έναντι των κύριων ευρωπαϊκών και έχει τις προϋποθέσεις -δεδομένης της εικόνας της οικονομίας και της αισιοδοξίας που προκαλεί η νέα κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές ως φιλοεπενδυτική-, όμως οι εξωγενείς παράγοντες δεν παύουν να επηρεάζουν τη big picture και να καθοδηγούν το δείκτη.
Και η γενική μεγάλη εικόνα, δε μοιάζει καλή. Η «αρχή», έγινε από τη Wall Street που, κατά κανόνα είναι προπομπός των εξελίξεων στις άλλες αγορές.
Η «καταιγίδα», άρχισε από την προηγουμενη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα σημάνει την αρχή μιας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Τα… σύννεφα πάνω από τη Wall Street είχαν εμφανιστεί. Έτσι, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα από την 1η Σεπτεμβρίου, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
sell-off
Οι δασμοί, που ο Trump είπε ότι «θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από 25%» προκάλεσαν την υποχώρηση του γουάν στην αγορά συναλλάγματος.
Η πτώση επέφερε χθες το συμβολικό όριο των 7 γούαν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο, φτάνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Οι επενδυτές δείχνουν νευρικοί για τη συνέχιση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο κύριος φόβος είναι ότι αυτός δεν θα μείνει στα αγαθά, αξίας 360 δισ. δολαρίων ετησίως, αλλά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρά ήδη στο άνοιγμα και νομισματικού πολέμου.
Σε μεγάλη διόρθωση προχώρησαν και οι ασιατικές αγορές, αν και χθες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.
Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο mixed up.
Οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν μια «νευρικότητα», λόγω του ευάλωτου που έχουν ελέω Brexit και αδύναμων γερμανικών επιδόσεων, όμως δεν παρασύρθηκαν από την τάση του sell off.
Και η Ελλάδα; Το χρηματιστήριο της χώρας μας αντέδρασε μεν καθοδικά στην εικόνα της «τέλειας καταιγίδας», όμως γρήγορα επανήλθε.
Κατά πολλούς αναλυτές, το ΧΑ έχει μια τάση διαφοροποίησης από τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες, γεγονός που εξηγεί τις κορυφαίες επιδόσεις του σε επιμερους κλάδους, αλλά και την ικανότητα να κάνει heal off στον… εαυτό του. Και η θετική τάση αυτή που δείχνει, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους κλάδους, χαρίζοντάς του μια σχετική ανθεκτικότητα στις έξωθεν πιέσεις…
ΘΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΩΝ 1.000 ΜΟΝΑΔΩΝ;
Μάχη για το πρόσημο
Πώς θα κινηθεί το χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα; Το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου δεν έχει -και δεν θα μπορούσε- να έχει σαφή απάντηση. Υπάρχουν όμως «σημάδια» που είναι ικανά να μας δείξουν την πορεία του, αναλόγως φυσικά και της πορείας που θα πάρουν οι διεθνείς αγορές. Η μέχρι τώρα εντυπωσιακή πορεία πάντως, ιδιαίτερα το τελευταίο επτάμηνο, αποδεικνύει ότι το «άλμα» του Γενικού Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες εντός του έτους, δεν μοιάζει να είναι τόσο ανέφικτο. Η ελληνική αγορά διαθέτει ένα ανοδικό momentum, και μια τάση διατήρησης σε αυτό.
Ακόμα και όταν το διεθνές κλίμα είναι πολύ άσχημο, όπως αποδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ακολουθεί την τάση της παγκόσμιας πτώσης, αλλά ακολουθεί μερικώς τη μεταστροφή. Τις προηγούμενες ημέρες, στις συνεδριάσεις της Λ. Αθηνών, είδαμε να γίνεται «μάχη» στον ΓΔ για να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο, ή να «γυρίσει» από το αρνητικό στο τέλος της συνεδρίασης. Με τον Αυγουστο να έχει μπει με εντελώς διαφορετικές διαθέσεις, «κλειδί» είναι ο τραπεζικός κλάδος.
Στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, παρακολουθούσαμε ταυτόχρονα σημαντικές απώλειες (λόγω του διεθνούς κλίματος), αλλά και τα ταυτόχρονα τα κάθε λογής «ισχυρά χέρια» που έχουν θέσεις στον κλάδο να επιχειρούν να τον διατηρήσουν υψηλότερα των 760 μονάδων πάση θυσία.
Αυτό το διάστημα, πρυτανεύει η ανάγκη το ΧΑ να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία θα τοποθετηθούν με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε με αυτό τον τρόπο, να κινητοποιηθούν κεφάλαια που επενδύουν στο value investment και στις προοπτικές εισηγμένων και κλάδων. Η ενεργοποίηση νέων αγοραστών, πέραν των ξένων και Ελλήνων και η αύξηση του τζίρου σε υψηλότερα από τα σημερινά μέτρια επίπεδα, εάν δεν εμφανιστεί ένα ισχυρό διεθνές sell off, δεν φαίνεται αδύνατη.
Ο στόχος της διάσπασης των 900 μονάδων είναι τεχνικά το αμέσως επόμενο -από αυτό της ομαλοποίησης- στάδιο, με δεδομένη τη συνέχιση την ανοδική τάση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, τη μεγαλύτερη του 1,5% ενίσχυση του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τη συνέχιση της σχέσης εισροών προς εκροές από την πλευρά των funds (αν και τα hedge funds ακολουθούν επιθετική τακτική, τα επενδυτικά διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των «χτισμένων» θέσεων που έχουν δημιουργήσει από πολυ χαμηλότερες τιμές).
ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΝΟΥΝ «ΡΑΛΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα ισχυρά χαρτιά του ΧΑ
Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει έναν δικό του, εσωγενή παράγοντα, που λειτουργεί ως «ομπρέλα» στις έξωθεν πιέσεις. Είναι η προσδοκία της ανόδου λόγω της πολιτικής αλλαγής που πλέον πραγματώθηκε και προχωρά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανάπτυξη, γεγονός που χαρίζει ένα ανοδικό momentum στην οδό Αθηνών.
Ο ΓΔ βρίσκεται στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2018 -θετικό είναι και το γεγονός ότι η στρατηγική της αγοράς επιλεγμένων τίτλων είναι αυτή που οδήγησε τους επενδυτές σε κέρδη, και όχι η τακτική ανεξέλεγκτων αγορών.
Το ΧΑ αντέχει στις έξωθεν πιέσεις, στις οποίες ως σήμερα ενεργοποιούνται αρκετοί αγοραστές, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος τους. Traders και επενδυτές επιβεβαιώνουν λοιπόν αυτή τη μερική διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των κύριων ευρωπαϊκών, με αποτέλεσμα το ΧΑ να εξακολουθεί να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση και κυρίως, ένας κλάδος αιχμής, ο τραπεζικός, να έχει την καλύτερη επίδοση διεθνώς.
Οι επιλεκτικές κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κυριαρχούν στην οδό Αθηνών, όμως το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών επεκτείνεται και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς ζήτηση εμφανίζουν και οι μετοχες από τα «χαμηλότερα ράφια». Είναι ένας… εσωτερικός, θετικός κυματισμός στο ΧΑ.
Από τις εισηγμένες, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Lamda Development, λόγω της επανεκκίνησης του mega project του Ελληνικού, αλλά και η ΔΕΗ, λόγω των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για το νέο σχέδιο διάσωσής της. Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Apha Bank, ενώ αυτές των Coca-Cola, OTE είναι που στηρίζουν διαχρονικά τον δείκτη.
Σε ρόλο «μπαλαντέρ» για τον δείκτη λειτουργούν οι Motor Oil (η οποία απολαμβάνει της διαρκούς στήριξης των επενδυτών), Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ. Σε αυτές, προστέθηκε και η Τιτάν λόγω της πετυχημένης δημόσιας πρότασης, καθώς και οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τερνα και ΤΕΝΕΡΓ.
Σε επίπεδο ανοδικής κίνησης στο σύνολο των εταιριών, η Αλουμύλ έχει κάνει τη διαφφορά με άνοδο 52 εβδομάδων στο 507%, με δύο τράπεζες να την ακολουθύν, την Αττικής με 287,1% και Πειραιώς με 233,3%, με τις ΛΑΝΑΚΑΜ και Κέψροψ να συμπληρώνουν την πεντάδα με άνοδο 218,2% και 206,1%.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ RISK OFF ΑΠΟ ΤΟ… ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ
Το δίκοπο μαχαίρι των ξένων χαρτοφυλακίων
Το κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να επιδεικνύει αντοχή, όμως, σε περιόδους μεταστροφής του διεθνούς κλίματος (όπως έγινε μετά την παρέμβαση Trump για τα επιτόκια της Fed), δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Το γεγονός ότι περισσότερο από το 60% των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στη Λεωφόρο Αθηνών είναι ξένα portfolios ήταν και είναι το καύσιμο για την εντυπωσιακή απόδοση που καταγράφει το ΧΑ το επτάμενο που έχει προηγηθεί, όμως αυτό είναι και δίκοπο μαχαίρι: Γιατί τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι αυτά τα οποία θα προχωρήσουν σε risk off από μια αγορά σαν το ΧΑ που είναι ρηχή και αναδυόμενη.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία, οι μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων από τις μετοχικές αγορές στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα, δεν αφήνουν την Ελλάδα «εκτός χορού». Η «αναδυόμενη» ελληνική αγορά επηρεάζεται επίσης, ενώ συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο του διεθνούς risk off. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι αυτό το διάστημα, για την ελληνική αγορά έχει φέρει ένα είδος “stress test”.
Το αναδυόμενο ΧΑ δοκιμάστηκε -έστω και χαλαρά, αντιδρώντας με διορθώσεις και επάνοδο- και μπορεί να δοκιμαστεί ξανά εκ νέου, σε ένα περιβάλλον διεθνών πιέσεων, τουλάχιστον ώσπου να ομαλοποιηθεί η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας.
Όχι τυχαία, σε αυτό το πλαίσιο, το fund Lansdowne συνεχίζει να χτίζει short θέσεις στην ελληνική αγορά, επαναφέροντας στο νου τις μνήμες από τις περσινές περιπέτειες της αγοράς, όταν οι short τάραξαν για τα καλά τα νερά του ΧΑ. Τις τελευταίες μέρες το fund Lansdowne έχει βάλει στόχαστρό του τον τραπεζικό κλάδο, και ειδικά τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, αλλά και τη ΔΕΗ. Μετοχές, οι οποίες επιδεικνύουν αντοχή…
ΟΙ… 4 ΚΑΚΟΙ ΟΙΩΝΟΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αδύναμη ανάπτυξη και πτωτικός δείκτης
Μπορεί να φαίνεται… περίεργο, όμως στην πραγματικότητα, ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρώπης είναι η Γερμανία. Η γερμανική βιομηχανία δείχνει να συντηρείται από την εσωτερική και μόνο κατανάλωση, γεγονός που παρασύρει την οικονομία της χώρας σε πιο αδύναμη ανάπτυξη και προκαλεί ανησυχίες για μια επιδείνωση του συνόλου των δεικτών της.
Όχι τυχαία, ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου δείχνει να είναι ο πιο εύκολα επηρρεαζόμενος στις διεθνείς εξελίξεις. Χθες, ο DAX βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, στις 11.872 με απώλειες 4,41% σε διάστημα εβδομάδος, με στηρίξεις στις 11.860 και μετά αρκετά χαμηλότερα στις 11.643 μονάδες.
Ακρως ανησυχητική, ιδιαίτερα αν την παρακολουθήσει κανείς διαγραμματικά, η εικόνα του δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου, γεγονός που προοιωνίζει, κατά πολλούς, ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
WALL STREET
Τέλος στους «ταύρους», αρχή ενός selloff;
Η μεταστροφή των τελευταίων ημερών στη Wall Street, λειτούργησε σαν «καμπανάκι» στους επενδυτές ότι οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά κατεύθυνση. Ο S&P 500, ο οποίος έφτασε σε νέο υψηλό προς το τέλος του περασμένου μήνα, υποχώρησε περίπου 5% αυτόν τον μήνα, ακολουθούμενος από τον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 που κατέγραψε απώλειες 4%.
Πολλοί ανησυχούν -έχοντας και ως «καύσιμο» τη συνέχιση των Αμερικανοκινεζικών εντάσεων καθώς και την… απροθυμία της Fed για νέες μειώσεις επιτοκίων, που ασκούν πιέσεις στις μετοχές- ότι η δεκαετής, πλέον, bull market στην αμερικανική αγορά μετοχών πλησιάζει προς το τέλος της.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει από hedge funds που επενδύουν μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Σε περίπτωση που γύρισμα το οποίο θα πυροδοτήσει τα managed futures funds να πουλήσουν, είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη βουτιά στις μετοχές επειδή η μέση τάση στις μετοχές είναι τώρα long, επισημαίνουν αναλυτές.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Τα «σύννεφα» και η ζήτηση ενέργειας
Το πετρέλαιο, αν και δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα, μπορεί να αποτελέσει το triggering για εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Εν μέσω εντάσεων σε ένα σημαντικότατο ναυτικό πέρασμα, αυτό των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μεγάλη πτώση, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει την Τετάρτη τη χειρότερη εκκίνηση μήνα από το 2015.
Η διαμάχη του Λευκού Οίκου με μεγάλους εμπορικούς εταίρους θεωρείται κίνδυνος για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, ωθώντας την τιμή του αργού West Texas Intermediate να έχει χάσει περισσότερο από 22% από το υψηλό του 2019 των 66,30 δολαρίων που σημείωσε στις 23 Απριλίου -πτώση που με βάση τους περισσότερους δείκτες θεωρείται επιστροφή σε bear market.
Το αργό τύπου brent, παραδόσεως Οκτωβρίου, σημείωσε πτώση 2,71 δολαρίων (-4,6%) στα 56,23 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώνοντας ένα νέο χαμηλό 7μηνου, από τις 3 Ιανουαρίου και διαγράφοντας τα κέρδη του 4,5% που σημείωσε από τις αρχές του έτους.
BREXIT
Μπορεί να φέρει ισχυρές αναταράξεις;
Αν για τις παγκόσμιες αγορές, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία, ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι αυτός του Brexit. Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι ένα άτακτο «διαζύγιο» του Η.Β. με την ΕΕ, μπορεί να φέρει ισχυρές αναταράξεις στις αγορές.
Όχι τυχαία και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στις αγορές, φοβούμενη αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από ενδεχόμενη βίαιη προσαρμογή των αξιών στο νέο οικονομικό περιβάλλον, δυσχεραίνοντας κατ’ επέκτασιν τη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι τιμές μετοχών, κρατικών και εταιρικών ομολόγων, αλλά και οι αγορές νομισμάτων θα παρουσιάσουν υψηλές διακυμάνσεις σε περίπτωση σκληρού Brexit, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην έκθεση για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ