Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε βίαιες ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Μενζέλ Μπουζαγιάν, στην κεντροδυτική Τυνησία, όπως ανέφερε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Φαντέλ, ο οποίος είναι μέλος της ένωσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην κοινότητα αυτή. Ο νεκρός, ο 18χρονος Μοχάμεντ Αμάρι, είχε χτυπηθεί στο στήθος.
Περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι του Μενζέλ Μπουζαγιάν (απέχει 280 χλμ. από την Τύνιδα) συμμετείχαν στη διαδήλωση την οποία ο Φαντέλ χαρακτήρισε “πολύ βίαιη”. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τρία περιπολικά, τα γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος και ένα τρένο εμπορευμάτων. Αστυνομικοί που έφτασαν στην κοινότητα από το Σίντι Μπουζίντ περικύκλωσαν την πόλη απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο από αυτήν. Οι αστυνομικοί προχώρησαν επίσης σε σωρεία συλλήψεων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για τα επεισόδια.
Στην περιοχή του Σίντι Μπουζίντ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες κοινωνική αναταραχή με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας ενός 26χρονου Τυνήσιου, πτυχιούχου πανεπιστημίου. Στις 17 Δεκεμβρίου η δημοτική αστυνομία κατέσχεσε τα εμπορεύματα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος εργαζόταν ως πλανόδιος πωλητής φρούτων και λαχανικών αλλά χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. Απελπισμένος, ο νεαρός λούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα.
Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής που συγκρούστηκαν με την αστυνομία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην εργασία.
Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις δεν αποτελούν παρά ένα “μεμονωμένο επεισόδιο” που το εκμεταλλεύεται για πολιτικούς σκοπούς η αντιπολίτευση. Στις 22 Δεκεμβρίου ένας άλλος νεαρός από το Σίντι Μπουζίντ αυτοκτόνησε ανεβαίνοντας σε μια κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος και έπιασε τα καλώδια της υψηλής τάσης, αφού ακούστηκε να φωνάζει ότι δεν ήθελε να ζει “στην ανεργία και στη μιζέρια”, όπως ανέφερε ένας άλλος συνδικαλιστής, ο Αλι Ζάρι.