Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης Τύπου τα διαφιλονικούμενα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και οι αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα με φόντο το ιρανικό πετρελαιοφόρο.
«Το φευγαλέο όνειρο της Κύπρου για αέριο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung που αναφέρεται στις εν εξελίξει στην κυπριακή ΑΟΖ γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.
«Δεν αποκλείεται το κυπριακό όνειρο για πολύ -χάρη στα πιθανολογούμενα αποθέματα αερίου- χρήμα, να εξανεμιστεί και πάλι. Ωστόσο πριν γίνει αυτό, η διαμάχη για την κυριότητα των μη ανακαλυφθέντων ακόμη θησαυρών θα συνεχίσει να δίνει πολλή τροφή για συζητήσεις. Διότι το φυσικό αέριο έχει και μια εκρηκτική ιδιότητα. Πόσο μάλλον στο ιδιαίτερα συγκρουσιακό περιβάλλον του διχοτομημένου μεσογειακού νησιού. Στην ανατολική Μεσόγειο πιθανολογούνται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σχολιάζοντας τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ο επικεφαλής του προσκείμενου στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, Χούμπερ Φάουστμαν, επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται στα του φυσικού αερίου. «Πράγματι η Τουρκία κάνει μέχρι στιγμής γεωτρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για αποθέματα. Όλα γίνονται εδώ για την τουρκική θέση ισχύος στη Μεσόγειο. Πέραν αυτού και δεδομένης της διαμάχης με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα δείχνει παρουσία’».
Σενάρια στα συμφραζόμενα του Κυπριακού
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των πολιτικών προβλημάτων η ρευστοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων είναι ένα αρκετά σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στα τρία βασικά σενάρια για την επεξεργασία των αποθεμάτων που είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης στις νότιες ακτές, η ιδιαίτερα δαπανηρή κατασκευή του αγωγού East-Med αλλά και η πιο ρεαλιστική λύση πώλησης του αερίου στην Αίγυπτο. «Οικονομικά πιο συμφέρουσα θα ήταν μάλλον η μεταφορά του στη γειτονική Τουρκία όπου υπάρχει μεγάλη εσωτερική ζήτηση καθώς και ένα δίκτυο αγωγών για εξαγωγή στην Ευρώπη. Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες ωστόσο αυτό είναι αδιανόητο». Εντούτοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πρόκειται για ένα σενάριο «το οποίο συνυπολογίζει η Άγκυρα στο εν εξελίξει παιχνίδι ισχύος».
«Ανεξάρτητα από το σενάριο αυτό, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η ρευστοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο πεδίο επίλυσης του Κυπριακού. Εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες είναι ως προς τη σειρά των αναγκαίων βημάτων», με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Άγκυρα να αξιώνουν να ρυθμιστεί ο διαμοιρασμός των αποθεμάτων πριν επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιμετωπίζει το ζήτημα του φυσικού αερίου ως κίνητρο για την αντίπαλη πλευρά να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. «Δεδομένων των τουρκικών συμφερόντων τα οποία δεν μπορεί να παρακάμψει καμία τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, είναι αμφίβολο πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αυτό το κίνητρο. Σε αυτό προστίθενται οι εσωπολιτικές συνθήκες στο βόρειο τμήμα του νησιού που ενδέχεται να εμποδίσουν την αποκλιμάκωση: είναι πιθανό ο πρόθυμος για συμβιβασμούς Ακιντζί να καταψηφιστεί και να αντικατασταθεί από εκπρόσωπο σκληρότερης γραμμής».