Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κτηνίατροι στο Ρέθυμνο, μετά το πρώτο πανελλαδικά κρούσμα δηλητηρίασης ζώου από κατανάλωση του ταξικού ψαριού λαγοκέφαλου, που είχαν θάψει πρόχειρα στην άμμου ψαράδες.
Το χαριτωμένο σκυλάκι με το όνομα Φλο φέρεται να είχε πάει με τους ιδιοκτήτες του σε παραλία την ώρα που εκείνοι ψάρευαν… και φαίνεται πως ψάρεψαν λαγοκέφαλους! Το τετραποδο διεκομίσθη σε κτηνιατρικό κέντρο στο Ρέθυμνο σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς, όπως προέκυψε, είχε βρει μικρούς λαγοκέφαλους πρόχειρα θαμμένους και τους έφαγε, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από τη θανατηφόρα τοξίνη που έχουν.
Τελικά η Φλο είχε την τύχη με το μέρος του και ξεπέρασε οριστικά τον κίνδυνο μετά από κάποιες ώρες περίθαλψης και φροντίδας, όμως οι υπέυθυνοι του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεοδωράκη – Γερακάκης, επισημαινουν αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων διαχείρισης των επικίνδυνων λαγοκέφαλων που κατακλύζουν πλέον και τα κρητικά πελάγη.
“Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι στις θάλασσές μας έχουν επεκταθεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ από την Ερυθρά θάλασσα ξενικά είδη ψαριών. Το πιο κοινό από αυτά είναι το lagocephalus sceleratus το οποίο μάλιστα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7 κιλά”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου
“Τα είδη αυτά είναι πολύ τοξικά λόγω της τοξίνης tetradotoxin η οποία υπάρχει σε πολλά μέρη του ψαριού, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων γαστρεντερικά συμπτώματα που συνεχίζουν με ολοκληρωτική παράλυση. Ο θάνατος λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να επέλθει από 20 λεπτά μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του ψαριού.
Θέλει τεράστια προσοχή γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΔΟΤΟ (!!!), η θεραπεία είναι αποκλειστικά συμπτωματική. Επί της ουσίας είναι θέμα μεγάλης τύχης το να επιβιώσει κανείς μετά από κατανάλωση της τοξίνης αυτής.Εφόσον πλέον το ψάρι αυτό έχει κατακλύσει τις θάλασσές μας, ήταν θέμα χρόνου να τύχει κάποιο ζώο να δηλητηριαστεί από αυτό”, επισημαίνεται.
“Το παραπάνω περιστατικό εγείρει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει από δω και πέρα, μιας και τα εν λόγω ψάρια θα αλιεύονται όλο και περισσότερο και δυστυχώς θα απορρίπτονται χωρίς μέριμνα είτε επί τόπου στις παραλίες είτε σε απλούς κάδους, όπου και εύκολα θα καταναλώνονται από αδέσποτα και δεσποζόμενα γατιά και σκυλιά.Εφόσον δεν υπάρχει επίσημη οδηγία περί αυτού από το κράτος, είναι στο δικό μας χέρι να διαδώσουμε την πληροφόρηση για να μην υπάρξουν άλλα ζωάκια θύματα.
Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία για το πώς μπορούμε να απορρίπτουμε με ασφάλεια τα απομεινάρια των ψαριών αυτών, είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα, γιατί εκτός του κινδύνου κατανάλωσης από ανθρώπους ή ζώα, ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λόγω πιθανής μόλυνσης του περιβάλλοντος με την τοξίνη αυτή.
Πρόκειται για νέο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κίνδυνο, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και όσοι έχουμε ζώα πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να τύχει στον καθένα!”, καταλήγει η ανακοίνωση.