Οι 400.000 συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναγκάζουν το υπουργείο Εργασίας να «τρέξει» γρηγορότερα τα βήματα για να αντιμετωπίσει τον «συνταξιοδοτικό Αρμαγεδδώνα», που απειλεί συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα.
Σε περίπτωση που το νέο σχέδιο δεν τεθεί τώρα σε εφαρμογή, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν νέα, ιδιαίτερα δυσάρεστα ζητήματα για τους ασφαλισμένους.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης παρακολουθεί στενά την κατάσταση ώστε να μην υπάρξουν, όπως λένε στο υπουργείο, δυσάρεστες εκπλήξεις.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο CNN Greece:
«Πρωτεύον υπήρξε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, που, όπως γνωρίζουμε, αφορά σε τουλάχιστον 400.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ελλείψει του απαραίτητου λογισμικού, αλλά και της αντίστοιχης εγκυκλίου που απαιτείτο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η έκδοση των συντάξεων δεν μπορούσε να προχωρήσει και παρέμενε ένα ζήτημα ανεπίλυτο, παρακολούθημα της αδιαφορίας της προηγούμενης κυβέρνησης».
Μάλιστα, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της απροειδοποίητης επίσκεψής του με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση στον ΕΦΚΑ «η κατάσταση ήταν απογοητευτική».
«Ουρές από κόσμο που στέκονταν αγανακτισμένοι επί ώρες προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνταξιοδότησή τους. Παρά την προσπάθεια των εργαζομένων του ΕΦΚΑ να εξυπηρετήσουν τον όγκο των αιτήσεων, τα υποστελεχωμένα γραφεία και η έλλειψη των απαραίτητων συστημάτων λειτουργίας, καθιστούσε ανέφικτη την αποτελεσματική λειτουργία του φορέα».
Τι θα γίνει με το νέο ασφαλιστικό σύστημα
Η απρόσκοπτη λειτουργεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι ένα καίριο ζήτημα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πέσει έξω το σύστημα -μια απειλή που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν.
Για αυτό το λόγο, στο υπουργείο Εργασίας βάζουν μπροστά το σχέδιο που θα εξασφαλίσει υγιή προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος, υλοποιώντας μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό σύστημα βασισμένο πάνω σε τρεις πυλώνες.
Η αντιπολίτευση εξαπολύει «πυρά», λέγοντας ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού -κατηγορίες που ασφαλώς αντικρούει η κυβέρνηση.
Μιλώντας στο CNN Greece, o κ. Μηταράκης εξηγεί πώς θα διαμορφωθεί το νέο ασφαλιστικό:
«Το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που έχουμε ήδη εξαγγείλει, αποτελεί μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά φέρνουμε την κεφαλαιοποίηση σε ένα κομμάτι των παροχών (αυτό της επικουρικής των νέων ασφαλισμένων). Ταυτόχρονα διατηρούμε τις κύριες συντάξεις στον πρώτο πυλώνα- διανεμητικό και κρατικό- ενώ επιπλέον μειώνουμε τις εισφορές, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και δίνοντας ώθηση στην αγορά εργασίας. Εξισορροπούμε τους κινδύνους που σήμερα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό -τον δημοσιονομικό και τον δημογραφικό- παρέχοντας στους ασφαλισμένους ένα μείγμα ασφάλειας και αποδόσεων».
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι στη νέα επικουρική σύνταξη, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει και εναλλακτικούς επενδυτικούς φορείς -όπως επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες- υπό την αυστηρή πάντα επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Με αυτόν τον τρόπο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα φροντίζει τους συνταξιούχους, διασφαλίζει τις συντάξεις τους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται και οι συντάξεις των νυν εργαζομένων, χτίζοντας πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον του ασφαλιστικού» αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας.
Ποτέ θα εκδοθούν οι 400.000 συντάξεις που εκκρεμούν
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί και οι ασφαλισμένοι περιμένουν -ορισμένοι, μάλιστα, και χρόνια- ο κ. Μηταράκης σημειώνει:
«Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που κοιτάξαμε να επιλύσουμε από την πρώτη στιγμή. Στο υπουργείο Εργασίας φτάνουν συνεχώς μηνύματα από τους πολίτες, οι οποίοι αγωνιούν για την έκδοση της σύνταξής τους. Δυστυχώς παραλάβαμε μια κατάσταση αδικαιολόγητη. Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ εν τέλει, υπήρξε μόνο στα χαρτιά. Υπήρχαν και υπάρχουν 22 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, στην ενοποίηση των οποίων προχωράμε, ενώ οι υπηρεσίες ήταν ανέτοιμες για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς».
Βασικός στόχος, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι να επιτευχθεί η εκκαθάριση στις εκκρεμείς συντάξεις το συντομότερο δυνατό και πάντα εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί.
«Προς την κατεύθυνση αυτή, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθίσταται απαραίτητη. Σε μια περίοδο αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, και της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, ο ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων με την ολοκλήρωση του συστήματος “Άτλας” και η μετάβαση πλέον στην ψηφιακή σύνταξη, θα αποτελέσουν καινοτόμα βήματα προς τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής» αναφέρει ο κ. Μηταράκης, και κλείνει λέγοντας:
«Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παραπάνω έργου που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγότερο από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό αυτό να έχει καλύψει το 90%».