Με τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου να έχει «ξύσει», όπως όλα δείχνουν, τον πυθμένα και τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων να εμφανίζουν εικόνα σταθερής πορείας, τουλάχιστον για την πλειονότητα των εταιρειών, στο προσκήνιο έρχονται σταδιακά… οι τοποθετήσεις.
Όταν οι επενδυτές και κυρίως οι ενεργά βραχυπρόθεσμοι εκτιμούν πως επίκειται μια αλλαγή της τρέχουσας τάσης, χρησιμοποιούν τον δείκτη Beta ως ένα από τα εργαλεία για να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που ο συγκεκριμένος δείκτης έχει αποτελέσει «σηματωρό» για μια μετοχή. Πρόκειται για έναν από τους «οδικούς χάρτες» της αγοράς που με βάση τη μονάδα δείχνει τον συντελεστή συσχέτισης μιας μετοχής στην άνοδο και την πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. Με δεδομένο ότι ο Γ.Δ. έχει εξ ορισμού συντελεστή Beta ίσο με τη μονάδα, οι μετοχές που εμφανίζουν δείκτη Beta άνω του 1 φανερώνουν εκείνες που υπεραντιδρούν σε μια ανοδική ή πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη κατά 1 %. Με λίγα λόγια, «υπερβάλλουν» τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση.
Αυτή λοιπόν η μετοχή που έχει δείκτη Beta π.χ. 1,5 υποδηλώνει ότι σε κάθε κίνηση του Γ.Δ. κατά 1%, αυτή μεταβάλλει την τιμή της κατά 1,5% και της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της «επιθετικής» μετοχής. Αντίστοιχα, μια μετοχή με δείκτη π.χ. Beta 0,50 (δηλαδή κάτω της μονάδας) φανερώνει τη μεταβολή της τιμής της για κάθε συν-πλην 1 % του Γ.Δ. κατά 0,50% αντίστοιχα. Οι μετοχές αυτής της κατηγορίας επομένως υποαντιδρούν.
Η χρήση του συγκεκριμένου δείκτη απομονωμένη μπορεί να δώσει ένα μέρος της εικόνας, ενώ εάν συσχετιστεί με άλλους (όπως το p/e, το p/bv , το EBITDA, το p/sales, η μερισματική απόδοση κ.ά.) θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Παρ΄ όλα αυτά προσφέρει μια σοβαρότατη ένδειξη για τη συμπεριφορά των μετοχών και την πιθανή κίνηση που ακολουθούν. Βέβαια ο συγκεκριμένος δείκτης έχει πολύ μεγαλύτερη συσχέτιση για τις μετοχές που συμμετέχουν και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.
Παραδόξως για ορισμένους επενδυτές, ορισμένες από τις πιο «επιθετικές» μετοχές του Χ.Α. ανήκουν σε τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η μετοχή της Eurobank. Στο 1,8077 ο Beta της που δείχνει ότι στο + 1% του βασικού δείκτη της αγοράς, η μετοχή της αντιδρά στο +1,8077%. Και αντίστοιχα εάν καταγράφει πτώση 1 %, τότε εκείνη υποχωρεί κατά 1,8077%. Απόδειξη; Ο τίτλος το τελευταίο τρίμηνο καταγράφει πτώση κατά 18% με τον Γενικό Δείκτη στο -5,5% την ίδια περίοδο.
Στη δεύτερη θέση, αρκετά χαμηλότερα, βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank με δείκτη Beta 1,64, η οποία σε διάστημα τριμήνου έχει υποχωρήσει κατά 17,5%. Ακολουθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας με 1,628 και της Geniki Bank και Proton Bank με 1,513 αντίστοιχα. Η Τράπεζα Πειραιώς κινείται με Beta στο 1,484 και απόδοση στο -15,5% για το τρίμηνο, η Intrakat στο 1,462 και η Sprider με 1,42, ενώ ο Παρνασσός βρίσκεται στο 1,395. Τη δωδεκάδα κλείνουν οι τίτλοι των T-Bank (1,39), Intrakat (1,387) και ATEBank (1,38), με την τελευταία να διαφοροποιείται σημαντικά τον τελευταίο μήνα καταγράφοντας κέρδη κατά 8%.
Έκπληξη φυσικά αποτελεί η παρουσία σε αυτή τη δωδεκάδα, τουλάχιστον, των μετοχών των Παρνασσός, Sprider, T-Bank και Intrakat, ενώ οι προσεκτικοί παρατηρητές θα διαπιστώσουν την παρουσία ζημιογόνων εταιρειών και μάλιστα έντονα, όπως της Geniki, της Τ-bank, της ΑΤΕ.
Πολύ κοντά ο τίτλος των Σωληνουργείων Κορίνθου (1,295) που συνδυάζει μεγέθη, δυναμική και προσδοκία, ασχέτως αν αυτή την περίοδο κυριολεκτικά ψάχνουν τη χαμένη ταυτότητά τους στο ταμπλό του Χ.Α.
Η τριπλέτα ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΧΑΛΚΟΡ και Centric ακολουθεί (στο 1,279 – 1,257 και 1,245 αντίστοιχα), παρά το γεγονός ότι η ΧΑΛΚΟΡ υστερεί κατά πολύ συγκριτικά με τα μεγέθη των ομόσταβλων Σιδενόρ, Ελβάλ και ΕΛΚΑ, εντούτοις δείχνει ότι διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος.
Όσο για τις μετοχές που κινούνται πιο συντηρητικά σε σχέση με τον βασικό δείκτη της αγοράς, η ανάγνωσή τους είναι πολυεπίπεδη. Και αυτό διότι σε περιόδους έντονα πτωτικές στο Χ.Α. κινούνται «βαρύθυμα» προστατεύοντας τρόπον τινά τον κάτοχό τους από ακραίες συμπεριφορές και μεταπτώσεις. Αντίστροφα, αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι τίτλοι μπορεί να μπουν καθυστερημένα σε ένα ράλι.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ακριβώς 150 μετοχές εμφανίζουν δείκτη Beta από 0,001 μέχρι 0,50. Πολύ χαμηλά βρίσκεται αυτός της Euromedica στο 0,051, του Ηρακλή (0,064), της Πλαίσιο Computers με 0,135 και της Aegean Airlines με 0,364. Ακολουθούν οι Eurobank Properties (0,391), KAE (0,398), η οποία όμως βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη μητρική Folli, και της Εurodrip με 0,474.
Τέλος, μεταξύ 0,50 και 0,60 βρίσκει κα-JL νείς και τις μετοχές των Sarantis (0,502), Folli Follie (0,508), Coca-Cola 3E (0,525), ΕΥΔΑΠ (0,572) και ΜΕΤΚΑ (στο 0,586). Ακολουθούν μετοχές του FTSE-20 και του FTSE-40 όπως αυτές των ΕΛΠΕ (0,609), της Kleeman (0,611), του Fourlis (0,62), της ΔΕΗ (0,642), της Motor Oil (0,666), της Intralot (0,70), της Jumbo και του ΟΤΕ στο 0,71.