Στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όταν ανακάλυψε πως υπάρχουν περίπου 470.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία εκκρεμούν, καθώς και 222.000 συντάξεις που αναμένεται να επανυπολογιστούν, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 98.9”.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης.
Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης και, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προ ημερών απόφαση του υπουργείου Εργασίας να επανατοποθετήσει 86 στελέχη σε κρίσιμες θέσεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που αφορούν την έκδοση των συντάξεων οι οποίες εκκρεμούν. Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαράδεκτο οι πολίτες, αυτήν τη στιγμή, να πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται.
Όπως είπε, βασική προτεραιότητα προς τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραμένει η ολοκλήρωση του συστήματος “Άτλας”, που έχει στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, με το 1/3 να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2020.
“Κάτι που δεν έχω αναφέρει ξανά και θα ήθελα να το πω σε αυτό το σημείο, είναι πως, πριν ακόμα και από την ολοκλήρωση του συστήματος “Άτλας”, έχουμε σαν στόχο να ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση των κανόνων απονομής των συντάξεων. Η ψηφιακή ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου σημαντική, προκειμένου ο κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει τι δικαιούται και πότε” επισήμανε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, ως προς το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.
“Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μίας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου, που θα μπορούσε να προκύψει, εξαιτίας μίας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μίας δημογραφικής κρίσης, που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή”, σχολίασε ο κ. Μηταράκης.